Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2020. 12:01:00
MLJAC

Zeljasto povrće vam treba

Otprije je poznato da je zeljasto povrće (kupus, kelj, karfiol, brokula) vrlo dobro za zdravo funkcioniranje debelog crijeva, no dosad nije detaljno objašnjeno zbog čega

Jedite ga!
Jedite ga! (Arhiva)

Britanski znanstvenici ustanovili su na koji način neke vrste povrća, među kojima posebno one iz obitelji kupusnjača, smanjuju rizik od razvoja raka debelog crijeva te su rezultate objavili u časopisu Immunity.

Otprije je poznato da je zeljasto povrće (kupus, kelj, karfiol, brokula) vrlo dobro za zdravo funkcioniranje debelog crijeva, no dosad nije detaljno objašnjeno zbog čega.

Istraživanju se posvetila grupa znanstvenika s britanskog Instituta Francis Crick. Oni su u kupusnjačama otkrili antikancerogene kemijske spojeve koji se oslobađaju dok se to povrće probavlja u debelom crijevu.

Studija je provedena na laboratorijskim miševima i fokusirala se na to kako kupusnjače mijenjaju, odnosno obnavljaju sluznicu debelog crijeva, što je proces koji traje između četiri i pet dana.

No za to konstantno obnavljanje sluznice koja pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i vode, ključni su kemijski spojevi sadržani upravo u zeljastom povrću.

Znanstvenici su istraživali kemijski spoj poznat pod nazivom indol-3-karbinol, koji se oslobađa dok žvačemo zalogaj brokule, kelja, kupusa....

Znanstvenica dr. Gitta Stockinger, koja je sudjelovala u studiji savjetuje da se "zeljasto povrće prije konzumiranja ne prekuha kako ne bi izgubilo korisne antikancerogene sastojke".

Objasnila je da kiselina u debelom crijevu modificira indol-3-karbinol dok ta kemijska tvar nastavlja 'putovanje' probavnim sustavom te da indoli deaktiviraju snažne estrogene koji pospješuju rast tumora.

Studija je pokazala da je hrana bogata indolima zaštitila miševe od razvoja kancerogenih stanica, čak i one koji su nakon prethodno obavljene genetske analize bili u visokorizičnoj skupini za razvoj karcinoma.

"Čak i nakon što se kod nekih miševa tumor počeo razvijati, a mi smo primijenili odgovarajući režim prehrane bogat zeljastim povrćem, napredovanje tumora je zaustavljeno", istaknula je dr. Stockinger, dodavši da je to velik razlog za optimizam.

01.08.2020. 12:01:00
http://metro-portal.hr/zeljasto-povrce-vam-treba/126614/