Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2016. 15:13:57
ZANIMLJIVO :)

Želite živjeti duže? Budite vrhunski sportaš!

Izgledi vrhunskih sportaša da dožive dulju životnu dob veći su nego kod ostatka populacije, pokazalo je istraživanje francuskih znanstvenika

Vrhunski sport ipak produljuje život
Vrhunski sport ipak produljuje život (Arhiva)

Dug život potajna je želja najvećeg broja ljudi, a Francuzi kažu da su našli gotovo siguran način kako živjeti duže od ostalih - postanite vrhunski sportaš.

Naime, istraživanje je obuhvatilo francuske olimpijce,a kod tih je sportaša prosječno očekivana životna dob oko sedam godina dulja nego kod ostalog stanovništva.

Od navedenih dodatnih sedam godina života prosječno dvije su zaradili zahvaljujući manjem riziku od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, primjerice infarkta i moždanog udara, rekla je voditeljica istraživanja.

"Dodatne dvije dobili su zahvaljujući smanjenoj opasnosti od obolijevanja od raka, a još tri imaju zahvaljujući manjoj opasnosti od raznih preostalih razloga", među kojima su manja sklonost nesrećama i nezgodama."

Rezultati ove studije idu u prilog dosadašnjim znanstvenim zaključcima po kojima sportske aktivnosti, uključujući i one kojima se bave vrhunski sportaši, produljuju životni vijek.

Znanstvenici su još uvijek podijeljeni kada je posrijedi intenzitet fizičkih aktivnosti kojima se utječe na poboljšanje kvalitete življenja i na produljenje životnoga vijeka pojedinca.

Naime, treninzi elitnih sportaša su pet do deset puta zahtjevniji od vježbi prosječnog pojedinca, a njihova su česta posljedica ozljede i nesreće, podsjetila je Antero-Jacquemin. Način života vrhunskih sportaša je izniman, no nerijetko ga prati uzimanje doping sredstava s potencijalno jako lošim posljedicama, podsjetila je.

Nije nevažno ni kojim se sportom pojedini vrhunski sporaš ili sportašica bave. Dobrobit sportskih aktivnosti na njihovo zdravlje varira ovisno o izboru sporta. Biciklizam i trčanje, primjerice, nose manje dobrobiti u smanjenju opasnosti o razvoja kardiovaskularnih bolesti, no sportovi koji kombiniraju više vrsta fizičkih aktivnosti poput kolektivnih sportova i desetoboja nose i veću dobrobit organizmu.

19.04.2016. 15:13:57
http://metro-portal.hr/zelite-zivjeti-duze-budite-vrhunski-sportas/97652/