Metro-portal.hr

objavljeno 16.03.2010. 20:51:32
POZITIVAN STAV

Želite uspješnu vezu? Budite prvo iskreni prema sebi

Istraživači su otkrili da oni koji se vide objektivno imaju više uspjeha u vezama. To je zbog toga što se ponašaju dosljedno i iskreniji su prema drugima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Vodeća autorica studije, profesorica Amy Brunell objašnjava: "Ako ste iskreni prema sebi, lakše se ponašati na način koji gradi intimnost u vezi, što automatski dovodi i do uspješnije veze."

Istraživanje je obuhvatilo 62 studenta, koji su morali odgovarati na različite upitnike u tri faze. Prva faza pitanja fokusirala se na to koliko su sudionici iskreni prema sebi. U drugoj fazi sudionici su odgovarali na pitanja koja su obuhvaćala različite aspekte funkcioniranja veze, uključujući njihovu volju da razgovaraju o emocijama s partnerom itd. Treća faza uključivala je mjerenje osobnog i zadovoljstva u vezi.

Generalno gledajući, studija je otkrila da su se i muškarci i žene koji su bili iskreniji prema sebi, ponašali intimnije i manje destruktivno prema svojim partnerima, što je rezultiralo pozitivnim stavom prema vezi.

No istraživanje je otkrilo i razliku među spolovima. Muškarci koji su bili iskreni prema sebi, imali su partnerice koje su iskazivale zdraviji odnos prema vezi. To međutim nije bio slučaj s ženama. Ovo otkriće moglo bi biti rezultat spolnih uloga u vezama koje je nametnulo društvo.

"Tipično u vezama i braku, žene su te kojima je bitna intimnost. No kada su i muškarci iskreni, te žele zdravu i normalnu vezu, ženama to olakšava posao te mogu je lakše regulirati", objašnjava Brunell. S obzirom da muškarci imaju manju ulogu u razvoju intimnosti u vezi, to ih toliko ne pogađa.

Brunell dodaje kako biti iskren prema sebi znači da ste svjesni vaših ograničenja i područja na kojima se možete poboljšati, stoga ne čudi kako to implicira i bolje međuljudske odnose.

16.03.2010. 20:51:32
http://metro-portal.hr/zelite-uspjesnu-vezu-budite-prvo-iskreni-prema-sebi/35631/