Metro-portal.hr

objavljeno 13.12.2011. 12:50:21
DVOJAKI EFEKT

Želite smršaviti? Zaboravite brojanje kalorija, izbacite ugljikohidrate

Novo istraživanje pokazalo je da izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane čini veća čuda po vaše kilograme nego brojanje kalorija

Fotografija vijesti

Nakon što su znanstvenici utvrdili da mršavljenje ovisi o unosu i potrošnji kalorija sve dijete ovog svijeta u sebi imaju sadržano ovo revolucionarno otkriće, no rezultati novog istraživanja mogli bi dupkom promijeniti filozofiju gubljenja kilograma putem reduciranja unosa hrane.

Naime, istraživanje provedeno na Sveučilišnoj bolnici u Engleskoj pokazalo je da smanjeni unos ugljikohidrata u samo dva dana tjednom ima veći učinak na mršavljenje nego cijelotjedni reducirani unos kalorija.

Istraživanje je provedeno promatrajući 115 pretilih žena koje su bile podijeljene u tri skupine, jedna grupa je jela niskokaloričnu hranu tjedan dana, prehrana druge grupe je bila miks niskokalorične hrane i jela s malo ugljikohidrata, a treća skupina je bazirala kompletnu prehranu na jelima s malim udjelom ugljikohidrata. Ono što je dodatno začuđujuće, druga i treća grupa volonterki morala se pridržavati propisane dijete samo dva dana u tjednu.

Nakon četiri mjeseca propisane dijete ne samo da je više žena odustalo od svakodnevnog paženja na unos kalorija, nego su žene iz te prve skupine izgubile manje kilograma nego pripadnice drugih grupa. Žene iz niskokalorične skupine su u prosjeku izgubile 2.27 kilograma, dok su volonterke iz skupine s smanjenim unosom ugljikohidrata istopile 4.05 kilograma.

Istraživanje je polučilo još jednu pozitivnu stranu dijete koja se bazira na izbacivanju ugljikohidrata iz prehrane, a to je smanjena razina inzulina i to za 18 posto, za razliku od 4 posto kod niskokalorične dijete. Smanjivanje koncentracije inzulina u tijelu je poznata i efektivna metoda za prevenciju od karcinoma dojke.      

13.12.2011. 12:50:21
http://metro-portal.hr/zelite-smrsaviti-zaboravite-brojanje-kalorija-izbacite-ugljikohidrate/66330/