Metro-portal.hr

objavljeno 22.08.2011. 10:56:00
ISTRAŽIVANJE

Želite sačuvati mladenačku figuru? Nemojte se udavati

Vjenčanje kod žena, a razvod kod muškaraca najčešći su razlozi za naglo dobivanje na težini, tvrde znanstvenici

Fotografija vijesti

Mnoge žene paze što i koliko jedu i nemaju problema s odlaskom u teretanu dok su mlađe, ali već u prvim mjesecima nakon udaje većina odbacuje sve dobre dotadašnje navike, rezultat je istraživanja.

Istraživači su pratili živote i linije više od 10.000 ljudi te zaključili kako alarmantno visok postotak žena naglo dobije na kilaži nakon udaje.

Studija, provedena u SAD-u, pokazala je kako novopečene supruge vrlo brzo prestanu brinuti o svojoj liniji kao što je to bio slučaj dok su bile same, za razliku od muškaraca, kojima brak ne utječe znatno na kilažu u prvih nekoliko godina.

Dmitry Tumin, voditelj istraživanja provedenog na Sveučilištu Ohio, tvrdi kako promjene u bračnom statusu utječu na promjenu težine u žena i muškaraca, ali na različite načine.

Dok je većini žena vjenčanje prijelomna točka nakon koje počinje debljanje, za muškarce je to razvod, tvrdi znanstvenik. Istraživači još uvijek ne mogu objasniti zašto je tomu tako, ali pretpostavljaju da se radi o razlici bračnih uloga i očekivanja.

„Udane žene još uvijek imaju puno veću ulogu u održavanju kućanstva nego muškarci, što im ostavlja manje vremena za vježbanje i bavljenje vlastitom linijom", smatra profesor.

Istraživanje je pokazalo kako su i godine ključan faktor u naglom dobivanju na težini.

„Što smo stariji velike nam životne promjene, poput vjenčanja ili razvoda, predstavljaju mnogo veći šok nego kad smo mlađi, što može itekako utjecati na našu težinu" tvrdi dr. Tumin.

Istraživanje dolazi u vrijeme kada studije pokazuju kako više od polovice odraslih Britanaca redovito vježba, ali svega 8% njih to radi zato što im je zabavno.

22.08.2011. 10:56:00
http://metro-portal.hr/zelite-sacuvati-mladenacku-figuru-nemojte-se-udavati/62465/