Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2011. 15:53:00
BOLEST DESNI

Želite li zatrudnjeti? Četkajte zube i koristite zubni konac!

Iako na prvu zvuči kao loša šala, znanstvenici su dokazali kako žene koje pate od problema s desnima teže zatrudnjuju od onih sa zdravim zubima

Fotografija vijesti

Žene koju pokušavaju zatrudnjeti trebale bi redovito i detaljno četkati zube i koristiti zubni konac, pokazalo je nedavno istraživanje na Sveučilištu u Perthu.

Znanstvenici su otkrili kako majke koje vode brigu o svojim desnima prosječno zatrudne dva mjeseca brže nego one koje to ne rade.

Parodontoza je bolest desni koju izazivaju bakterije koje svatko ima u ustima. U ranijoj fazi očituje se kao upala rubnog zubnog mesa (gingivitis) i ukoliko se ne liječi može se putem krvi proširiti na druge dijelove tijela.

Istraživanje je pratilo 3500 žena koje su pokušavale zatrudnjeti, a rezultati pokazuju kako je ženama s upalom desni trebalo prosječno sedam mjeseci da zatrudne, čak dva mjeseca više od prosječnog vremena koje je trebalo ženama sa zdravim desnima.

Studija je potvrdila rezultate ranijih istraživanja koja su dokazala kako dob, težina i pušenje imaju negativni utjecaj na mogućnost začeća.

Profesor Roger Hart, autor studije, rekao je kako do sada niti jedna studija nije povezala bolesti desni sa šansom za trudnoću. „Ovi podaci pokazuju kako je parodontoza jedan od faktora rizika koji se relativno lako može ublažiti ili otkloniti, a ima vrlo jaki utjecaj na ženinu mogućnost da začne. Dapače, rezultati pokazuju kako zubne bolesti imaju jednako negativan utjecaj kao i pretjerana tjelesna težina" rekao je profesor.

Istraživači nisu pronašli nikakvu vezu između društvenog statusa i vremena koje je potrebno za začeće.

Profesor Hart dodao je i kako sve žene koje planiraju obitelji trebaju otići liječniku opće medicine kako bi osigurale da su zdrave prije no pokušaju zatrudnjeti. Isto tako, trebale bi svakako posjetiti i zubara te izliječiti bolesti desni ukoliko boluju od njih.

Prijašnja istraživanja pokazala su i kako bolesti desni povećavaju šanse za spontani pobačaj ili prerani porod, a povezuju se i sa srčanim problemima, dijabetesom tipa 2 te bolestima bubrega.

05.07.2011. 15:53:00
http://metro-portal.hr/zelite-li-zatrudnjeti-cetkajte-zube-i-koristite-zubni-konac/60973/