Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2012. 16:49:09
ZNANSTVENO DOKAZANO

Želite li se brzo otrijezniti? Popijte sok od rajčice

Ljudi koji su pili sok od rajčice imali su 3 puta manje alkohola u krvi te su se otrijeznili prije volontera koji su pili običnu vodu nakon opijanja

Fotografija vijesti

Iako konkretnog lijeka protiv pijanosti još uvijek nema, japanski znanstvenici otkrili su da sok od rajčice može ubrzati oporavak od čašice previše neutralizirajući djelovanje alkohola.

Istraživači iz kompanija Asahi i Kagome eksperiment su proveli na način da su volonterima nakon ispijanja jednog decilitra alkohola dali da popiju  480 mililitara soka od rajčice, te istu količinu obične vode.

Rezultati studije pokazali su da je alkohol u krvi poslije konzumacije soka od rajčice tri puta manji nego nakon ispijanja vode. Također, volonteri su se uz pomoć soka od rajčice potpuno otrijeznili 50 minuta ranije nego kada su konzumirali samo vodu.  

Znanstvenici kažu kako sok od rajčice potiče rad jetre i ona pojačano luči enzime koji se hvataju u koštac s alkoholom i ostalim toksinima u organizmu, a to za posljedicu ima ubrzano triježnjenje.

Stoga, ako se slučajno nađete u alkoholnom deliriju, a dovoljno ste sabrani da kontrolirate udove, pripremite si sok od svježih rajčica kako bi se što prije otrijeznili.

04.06.2012. 16:49:09
http://metro-portal.hr/zelite-li-se-brzo-otrijezniti-popite-sok-od-rajcice/71645/