Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2012. 11:44:00
GOATEE

Želite izgledati opako? Pustite si kozju bradicu!

Kozja bradica daje licu oblik obrnutog trokuta, koji naš um asocira sa zlom, pokazalo je istraživanje

Abraham Lincoln često je nosio kozju bradicu
Abraham Lincoln često je nosio kozju bradicu (Wikipedia)

Kozja bradica daje vašem licu opak izgled, što posljedično znači da vas ljudi podsvjesno tako doživljavaju, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Warwick. Naime, na taj način lice dobiva izgled obrnutog trokuta, kojeg naš um asocira sa zlom.

U istraživanju su ispitanici prvo gledali obična lica s tri facijalne ekspresije - pozitivnom, neutralnom i ljutom, a upravo je ljut izraz lica najprije uočen i na njega su imali najjače reakcije. Nakon toga ponuđena im je hrpa slika trokuta, čiji su vrhovi pokazivali u svim mogućim smjerovima.

No, upravo je obrnuti trokut izazvao najveću pozornost i najbrže reakcije ispitanika, pa su dr. Derrick Watson i dr. Elisabeth Blagrove zaključili da upravo taj oblik također asocira na ljutnju i zlo.

Naravno, kroz povijest su sve slike vraga upravo pokazivale kako nosi kozju bradicu, koja je u paru s rogovima postala opći simbol zla.

Istraživanje je obuhvatilo oba oblika kozje bradice, klasičnu bez brkova i tzv. Van Dyke verziju s brkovima, koja je uobičajenija.

02.06.2012. 11:44:00
http://metro-portal.hr/zelite-izgledati-opako-pustite-si-kozju-bradicu/71574/