Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2012. 21:35:06
ISTRAŽIVANJE

Želite da vaši klinci jedu više povrća? Servirajte im ga uz vodu

Zamjena klasičnih slatkih napitaka vodom utječe na količinu povrća koju djeca pojedu u jednom obroku, pokazalo je istraživanje

Fotografija vijesti

Jedno je američko istraživanje pokazalo kako će djeca pojesti više povrća ukoliko im uz njega servirate vodu, a ne klasične zaslađene napitke i sokove, prenosi Hina.

To je zaključak novog istraživanja Bettine Cornwell s američkog Sveučilišta Oregon i Anne McAlister sa Sveučilišta Michigan.

U časopisu Appetite predstavljene su njihove odvojene studije. Jedna je uključivala istraživanja sa 60 mladih Amerikanaca u dobi od 19 do 23 godine o ulozi povezivanja hrane i pića. Druga studija je uključivala eksperimente sa 75 djece u dobi od tri do pet godina, kako bi se utvrdila uloga pića kod konzumacije povrća. Ta predškolska djeca testirana su u različite dane po različitim scenarijima koji su uključivali pića poslužena s povrćem.

Stariji ispitanici preferirali su kombinaciju gaziranih pića posluženih sa slanom, kaloričnom hranom više nego gazirana pića i povrće. Predškolska djeca jela su više sirovo povrće, poput mrkve ili paprike, kada je služeno s vodom nego kada ga je pratilo zaslađeno piće, pokazala su istraživanja.

"Naši sklonosti okusima jako su pod utjecajem opetovanog izlaganja pojedinim jelima i pićima", rekla je Cornwell, profesorica marketinga na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Oregon. "To počinje rano, kroz izloženost jelima koja se poslužuju kod kuće i kombinaciji obroka koje poslužuju mnogi restorani. Naša jednostavna preporuka je služiti vodu sa svim obrocima. Restorani lako mogao koristiti vodu kao zadano piće u dječjim obrocima", dodala je.

Posluživanje vode, rekla je McAlister, može biti jednostavna i učinkovita dijetetska promjena koja će pomoći u rješavanju rastućeg problema pretilosti u SAD-u, gdje se bilježi sve veći broj slučajeva dijabetesa u mladih odraslih osoba i povećanje zdravstvenih troškova u cjelini.

Voda za piće uz obroke također će smanjiti dehidraciju. Iako procjene dehidracije ovise o izvorima, mnoge procjene pokazuju da je 75 posto odraslih Amerikanaca kronično dehidrirano, rekla je Cornwell.

Od rane mladosti, djeca uče povezivati slatka, visokokalorična pića kao što su razne kole sa slanim i masnim, visoko kaloričnim, namirnicama poput prženih krumpirića. "Ako piće na stolu smanjuje izglede da će djeca i odrasli pojesti svoje povrće, onda je možda vrijeme da se promijenimo to piće i zamijenimo ga s vodom", istakla je Cornwell.

15.05.2012. 21:35:06
http://metro-portal.hr/zelite-da-vasi-klinci-jedu-vise-povrca-servirajte-im-ga-uz-vodu/71020/