Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 00:11:00
FAST TYPING

Želite brže tipkati? Onda vježbajte ne gledajući u tipke

Osim izbjegavanja gledanja u tipkovnicu, važno je i to na čemu sjedite te kakvo vam je držanje tijela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Brzina tipkanja je nešto što se uz vježbu i s vremenom može popraviti. Tipkanje je vještina koja isprva može djelovati vrlo komplicirano. Korak po korak, čovjek uči kako brže tipkati, a zatim kako da ono bude točno. Ponajviše kako bi im to olakšalo posao. Ovdje se nalazi nekoliko smjernica koje će vam pomoći da usavršite svoje daktilografske sposobnosti.

Izbjegavajte gledanje u tipke:
Nemojte gledati tipke i vaša brzina tipkanja će se popraviti. Daktilograf početnik dobiva osjećaj sigurnosti tako da ispočetka gleda u tipke. Netko bi mogao pomisliti da će si tako omogućiti brže tipkanje po njima, ali to izaziva upravo suprotan efekt. Potrebno je određeno vrijeme da čovjek pogleda na tipke i prepozna što upravo gleda; dakle, način na koji ćete poboljšati brzinu tipkanja jest da ne gledate u njih. Ako vježbate tipkati bez gledanja steći ćete osjećaj gdje se koja tipka nalazi na tipkovnici. Naravno da ćete u početku napraviti mnogo grešaka, ali uz malo vježbe uskoro ćete početi odabirati prave tipke. Sjednite uspravno i pazite na držanje tijela. Ako ste pogrbljeni i ne držite noge ravno na podu, to vam neće pomoći. Ovdje bismo također trebali napomenuti da je dobra uredska stolica i više nego važna za pravilno držanje tijela, te da biste trebali tipkati dok sjedite u njoj, a ne na kauču.

Držanje tijela:

Stavite ruke u pravilan položaj. Kada stavite prste na tipke, često dolazi do toga da dlanove položite na tipkovnicu. Da biste tipkali brže, dlanove je potrebno podići. Čitajte riječi u skupinama, a ne riječ po riječ kako biste tipkali brže. Ovo je važno jer ako čitate riječ po riječ, to će vas samo usporiti. Probajte pročitati cijelu rečenicu i utipkati tu rečenicu u glavi; sve dok ne mislite na riječi moći ćete tipkati brže. Nemojte brinuti o greškama. Kao prvo, dok pokušavate naučiti brže tipkati, nemojte da vas usporavaju takvi detalji. Ako vam je važno da u tekstu nema grešaka, postoje programi koji automatski ispravljaju greške dok pišete.

Internetski testovi brzine tipkanja:
Podvrgnite se besplatnim internetskim testovima brzine tipkanja. Potražite ih preko Googlea. Postoje mnogi besplatni testovi koji su posebno namijenjeni tome da poboljšate brzinu i tečnost tipkanja. Oni variraju od jednostavnih vježbanja kratkih riječi i rečenica do onih u kojima se mjeri vrijeme i količina napisanog. Osim što ćete usavršavati postojeće vještine, možete naučiti i kako se pravilno drže prsti nad tipkovnicom u slučaju da želite naučiti tipkati sa svih deset prstiju. Ako ne želite mijenjati stil tipkanja, onda se pozabavite samo brzinom. Sretno!

Izvor: Savjeti-hr.com

28.04.2010. 00:11:00
http://metro-portal.hr/zelite-brze-tipkati-onda-vjezbajte-ne-gledajuci-u-tipke/38823/