Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2010. 19:50:00
ZAČEĆE

Želite bebu? Nemojte se suzdržavati

'Radite' na stvaranju obitelji svaki dan kako biste si povećali šanse za dolazak prinove - suzdržavanje vam neće pomoći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Dugo se vjerovalo (i još uvijek se smatra) da muškarci koji žele začeti dijete moraju prakticirati suzdržavanje. Prečesta ejakulacija štetno bi djelovala na količinu sjemena i kao i na njihovu sposobnost oplodnje. Danas znanstvenici objašnjavaju da to baš i nije tako. Manji broj ejakulata ne povećava mogućnost oplodnje - može je čak smanjiti. Nadalje, kako se spermiji skupljaju, veći je postotak onih oštećenih;  mogućnost oplodnje je jednaka, ako ne i manja.

Suzdržavanje izaziva napetost

Osim toga, suzdržavanje može dovesti i do drugih vrsta napetosti koje mogu utjecati na opće nezadovoljstvo i lošije zdravstveno stanje. Australski znanstvenici su uz pomoć istraživanja na relativno malom uzorku od 42 muškarca, čija je sperma pod mikroskopom imala nenormalan oblik, došli do zanimljivih rezultata koji postavljaju neka dosadašnja uvjerenja na vagu. Istraživanje je teklo tako da su muškarce isprva zatražili da ejakuliraju svaki dan. Zatim su pregledali spermu. U drugom dijelu istraživanja su od tih istih  muškaraca zatražili da se suzdrže od ejakulacije na tri dana. Kada su izmjerili rezultate dobivene nakon prvog dijela istraživanja i nakon drugog dijela istraživanja zaključili su da svakodnevna ejakulacija smanjuje broj oštećenog spermija.

Opustite se

Ako se dakle dugo suzdržavate, nakuplja se više oštećenih spermija i u konačnoj fazi mogućnost začeća je poprilično manja nego kad imate spolne odnose svaki dan. Dakle, ako želite dijete, samo zavrnite rukave i veselo se bacite na posao. Ne postavljajte si pretjerana ograničenja. Radije se opustite i prepustite.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

07.05.2010. 19:50:00
http://metro-portal.hr/zelite-bebu-nemojte-se-suzdrzavati/39505/