Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2008. 21:28:27
Heikki Kovalainen

‘Želim biti poput Kimija Räikkönena’

S Hamiltonom se izvrsno slažem - kaže Heikki Kovalainen

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Cijeloga života pamtit će Heikki Kovalainen utrku Formule 1 za Veliku nagradu Mađarske. Mladi Finac je na stazi Hungaroring prvi put u karijeri stao na najvišu stubu pobjedničkog postolja. Unatoč najvećem uspjehu u karijeri, novajlija u momčadi Vodafon McLaren Mercedesa nije najzadovoljniji dosadašnjim tijekom sezone.

- Nisam zadovoljan količinom osvojenih bodova. Osim toga, momčad u hodu rješava poteškoće vezane uz bolid. Često nam se događa da kvalifikacije odvozimo bolje nego utrku. Mislim da smo na dobrom putu u rješavanju problema, stoga se nadam da ću do kraja sezone (još sedam utrka op. a.) osvojiti zavidan broj bodova.

Stazu u Mađarskoj usporedio je s onom u Maleziji.

- Vrlo je zahtjevna, sa puno zavoja, uzbrdica i nizbrdica. Usto, vrlo je vruće, ima dosta vlage. Staza zahtijeva punu koncentraciju vozača.

Vrtoglav napredak postigao je Kovalainen u posljednje dvije godine. Od trećeg vozača u Renaultovoj momčadi 2006. godine, do drugog u tekućoj sezoni u McLaren Mercedesu. Lani je s francuskom momčadi sezonu završio na sedmom mjestu. Kakva mu je danas pozicija, pitali smo Heikka.

- Pozicija je kudikamo bolja. Imam mnogo bolji i jači auto nego lani. Momčad je organiziranija. Na svakoj utrci cilj nam je pobijediti. Ako se to i ne dogodi, uvijek smo u vrhu.

U Mclaren Mercedesu imam mnogo bolji i jači bolid nego lani. Momčad je organiziranija, cilj nam je u svakoj utrci pobijediti. Ako se to i ne dogodi, uvijek smo u vrhu.

Prije vas u momčadi je bio Kimi Räikkönen, mislite li da možete biti uspješni kao vaš sunarodnjak?

- Naravno, zašto ne? Za razliku od njega, ja sam na početku karijere. I njemu je bilo teško na početku kao meni sada, no uspio je. Cilj mi je napraviti karijeru poput Kimija, u suprotnom, čemu se natjecati?

Kakav će vas rezultat zadovoljiti na kraju sezone?

- Prvo mjesto - iz topa je odgovorio Kovalainen, ali potom i ‘spustio loptu na zemlju’ te nastavio:

- Bit će to težak zadatak jer Lewis Hamilton ima 24 boda više, no bude li sve u redu do kraja sezone, sve je moguće - nije se dao Finac naglasivši da mu je ipak primaran cilj osvojiti što je moguće više bodova.

Za razliku od Alonsa lani, s Hamiltonom nema razmirica. Dapače, s klupskim kolegom ima izvrstan odnos.

- Natječemo se na utrci, izvan nje uživamo u međusobnom društvu. Lewis je dobar momak, čak smo nekada svirali zajedno. Znate, on svira bubnjeve.

Iz svega rečenog nije teško zaključiti da je treći Finac u redovima McLarena u  posljednih sedam godina više nego zadovoljan potpisanim ugovorom s momčadi.

- Nijednom nisam posumnjao u svoju odluku. Želim još dugo ostati u momčadi. Ovdje sam naučio bolje voziti, surađivati s momčadi, a imam mogućnost napredovanja.

Prilagodio: Ato K. Markin

Piše: Piše: Dora Mittelholcz, Metro Mađarska
07.08.2008. 21:28:27
http://metro-portal.hr/zelim-biti-poput-kimija-raikkonena/10656/