Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2010. 22:42:52
KANDIDATSKI STATUS

Zeleno svjetlo putu Crne Gore u EU

Europska komisija je preporučila da se Crnoj Gori dodijeli kandidatski status, ali ne i datum za početak pregovora

Budva
Budva (Wikipedia)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije složili su u utorak u Bruxellesu da se Crnoj Gori dodijeli kandidatski status, a formalnu odluku o tome donijet će šefovi država ili vlada EU-a na svom summitu krajem ovoga tjedna.

"Dali smo zeleno svijetlo za Crnu Goru, a formalnu odluku donijet će Europsko vijeće, koje se sastaje u četvrtak i petak", rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere, koji je predsjedao ministarskim sastankom.

Europska komisija je preporučila početkom studenoga da se Crnoj Gori dodijeli kandidatski status, ali ne i datum za početak pregovora. Komisija je Crnoj Gori kao uvjet za preporuku za početak pregovora postavila nekoliko prioriteta u području vladavine prava, reforme pravosuđa, reforme izbornog sustava, ulozi parlamenti, reformi javne uprave, slobode medija, suradnje s civilnim društvom, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Prema zaključcima Vijeća EU-a, datum početka pregovora s Crnom Gorom mogao biti razmatran tek krajem sljedeće godine, nakon što Komisija objavi izvješće o napretku u studenom 2011.(hina/metro-portal)

14.12.2010. 22:42:52
http://metro-portal.hr/zeleno-svjetlo-putu-crne-gore-u-eu/52709/