Metro-portal.hr

objavljeno 12.12.2010. 16:35:00
ZELENA AKCIJA

Zeleni zakopali vremensku kapsulu pored Ministarstva okoliša

Kapsula s imenima odgovornih za neuspjeh u postizanju sporazuma u Cancunu zakopana za buduće generacije

Zakapanje vremenske kapsule pred Ministarstvom zaštite okoliša
Zakapanje vremenske kapsule pred Ministarstvom zaštite okoliša (Zelena Akcija)

Aktivisti Zelene akcije danas su održali simboličnu akciju zakapanja vremenske kapsule pored zgrade Ministarstva zaštite okoliša obilježavajući završetak klimatskih pregovora u Cancunu.

Nažalost u Cancunu još jednom nije postignut pravno obvezujući sporazum o neophodnom smanjenju emisija stakleničkih plinova razvijenih zemalja pa konferenciju unatoč nekim pozitivnim pomacima možemo označiti kao neuspješnu, a tom neuspjehu je pridonijela i Hrvatska, stoji u priopćenju Zelene akcije.

Aktivisti Zelene akcije su ovu negativnu ulogu Hrvatske u klimatskim pregovorima u Cancunu željeli za buduće generacije obilježiti na jedinstven način imenujući odgovorne i pohranjujući poruku u vremensku kapsulu koja je pored zgrade Ministarstva zakopana za 2050. godinu.

U poruci se poručuje kako je većina građana Hrvatske danas, 2010., svjesna klimatske prijetnje i želi da se nešto poduzme, ali da političari to ignoriraju i dalje nas guraju u sve veću potrošnju fosilnih goriva. "Posebno želimo imenovati dvije najodgovornije političarke ovih godina: premijerku Jadranku Kosor i ministricu za okoliš Marinu Matulović Dropulić", stoji u poruci.

"Osim što ignoriraju želju građana da se više koriste obnovljivi izvori energije i smanji potrošnja fosilnih goriva, one tu istu brigu građana zloupotrebljavaju i prikupljaju velika novčana sredstva u ime poticanja korištenja obnovljivih izvora energije i poticanja energetske učinkovitosti, a onda ta sredstva, kojima bi se mogla potaknuti velika smanjenja upotrebe fosilnih goriva, ministrica Dropulić preusmjerava sumnjivim građevinskim poduzećima navodno za projekte zaštite okoliša.

Također, Zelena akcija ih smatra najodgovornijima i što je hrvatska delegacija na klimatskoj konferenciji u Meksiku, umjesto da se zalaže da se postigne sporazum u skladu s preporukama znanstvenika, isključivo nastoji da se za Hrvatsku izbore "olakšice" u reduciranju emisija kako bi domaći zagađivači mogli i dalje emitirati što više stakleničkih plinova. (hina/metro-portal)

12.12.2010. 16:35:00
http://metro-portal.hr/zeleni-zakopali-vremensku-kapsulu-pored-ministarstva-okolisa/52572/