Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2008. 21:33:37
ZELENI TERMINATOR

Arnold Schwarzenegger pretvorio je Kaliforniju u zelenu oazu

Guverner Kalifornije želi da druge države SAD-a slijede njegov primjer

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Romina N McGuinness, MWN)

Pred dvije godine zakonodavno tijelo Kalifornije donijelo je revolucionarni program smanjenja stakleničkih plinova: cilj je smanjiti emisiju za 25% do 2020. godine. „Mi smo već sada uzor ostatku svijeta", hvali se guverner Schwarzenegger u govoru na nedavnom forumu u San Franciscu. „Kalifornija je mala točka na zemljopisnoj karti, no imamo utjecaja kao cijeli jedan kontinent".

Bez obzira na financijske probleme Kalifornije, Shwarzenegger nije smanjio financiranje ekoloških projekata. „Ljudi govore da bi smo trebali usporiti svoje ekološke projekte jer su skupi, a gospodarstvo kreće prema recesiji", objašnjava Schwarzenegger i nastavlja u svom poznatom stilu: „Ali, ja kažem Hasta la vista, baby! na to." Naglašava kako je „zelena" tehnologija jedini rastući sektor gospodarstva u Kaliforniji.

Schwarzenegger želi izgraditi superbrzu željezničku liniju između San Franciska i Los Angelesa kako se ne bi vozilo automobilima.

 Iz istog razloga ohrabruje građane da žive bliže svojim radnim mjestima. I, naravno, vjeruje u električne automobile. „Kalifornija ima tvrtku koja počinje proizvoditi električne automobile. Zašto se u Detroitu ne rade električni automobili?" pita se guverner sa smislom za šalu. „Ja na to kažem: Dižite se sa svojih guzica u Detroitu i napravite nešto!". Schwarzenegger savjetuje svojim građanima da se brinu za okoliš pranjem rublja u hladnijoj vodi, gašenjem nepotrebne rasvjete i provjeravanjem pritiska u gumama.

John McCain, kojeg Schwarzenegger podržava u utrci za predsjednika, protivi se različitim ekološkim standardima za različite države. „Točno!" priznaje Schwarzenegger, „Ostale države mogu usvojiti standarde koje ima Kalifornija."

No, Terminator neće biti pretjerano tužan ako McCain izgubi u studenom.

Nema veze tko će pobijediti - sigurno će biti bolji od sadašnje administracije".

Schwarzenegger se nada da će slijedeći predsjednik postaviti jasne ciljeve zaštite okoliša. „Velika je pogreška što su SAD rekle ostalim zemljama - dajte prvo vi to napravite", objašnjava on. „Mi trebamo predvoditi ostale".

Piše: Elisabeth Braw, Metro World News, San Francisco
14.10.2008. 21:33:37
http://metro-portal.hr/zeleni-terminator/12425/