Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2011. 13:17:08
POTRAGA ZA ALTERNATIVOM

Zeleni Slovenije ne žele gradnju drugog bloka u NE Krško

Zeleni Slovenije osnovani su 1989. godine. U vrijeme osnivanja zauzimali su se za postupno zatvaranje jedine nuklearke u Sloveniji

NE Krško
NE Krško (Marko Miščević/CROPIX)

Izvanparlamentarna stranka Zeleni Slovenije u utorak je u izjavi za javnost pozvala na pokretanje javne rasprave u kojoj bi se slovenska javnost opredijelila je li za nastavak korištenja nuklearne energije ili za traženje energetskih alternativa, piše Hina.

U izjavi povodom razornih potresa i tsunamija koji su doveli u opasnost djelovanje nekoliko japanskih nuklearnih reaktora Zeleni Slovenije navode da se zalažu za provođenje testova na potres vezanih uz sigurnost za sve nuklearke u svijetu, pa i jedine slovenske nuklearke u Krškom. Također se izjašnjavaju protiv gradnje novog bloka nuklearke u Krškom koji bi zamijenio sadašnju nakon njena zatvaranja. Pri tome ističu da se četiri milijarde eura, koliko bi po nekim procjenama stajao drugi blok u Krškom, može racionalnije iskoristiti investicijama u obnovljive izvore energije i energetske uštede u potrošnji.

Zeleni Slovenije osnovani su 1989. godine i na prvim slobodnim izborima dobili su pet zastupničkih mjesta u parlamentu, ali nakon osamostaljenja Slovenije 1991. godine više nisu uspjeli samostalno ući u parlament i djeluju kao izvanparlamentarna stranka. U vrijeme osnivanja zauzimali su se za postupno zatvaranje jedine nuklearke u Sloveniji.

Zbog povećanog zanimanja za pitanja sigurnosti rada nuklearki nakon događaja u Japanu iz nuklearke Krško u ponedjeljak je medijima upućeno objašnjenje u kojem se ističe da je ona projektirana i građena u skladu s američkom regulativom i visokim standardima osiguranja protiv potresa. Ti standardi, kako se ističe, omogućuju da se čak i u slučaju znatno jačih potresa od onih koji su do sada zabilježeni na području gdje se nalazi nuklearka Krško, ona zaustavi na siguran način. To su, kako se navodi, potvrdila sva dosadašnja istraživanja, pa i međunarodno ispitivanje vođeno od 1992. do 2004. godine koje je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), a analiza te studije pokazuje da je Krško, što se tiče sigurnosti od potresa, najsigurnija nuklearka u Europi, navode u krškoj nuklearki.

15.03.2011. 13:17:08
http://metro-portal.hr/zeleni-slovenije-ne-zele-gradnju-drugog-bloka-u-ne-krsko/56519/