Metro-portal.hr

objavljeno 25.07.2012. 15:48:00
ARGUMENTI

Zeleni protiv TE Plomin C na ugljen

Vlada gura zastarjele i prljave projekte koji će, ukoliko se realiziraju, u budućnosti skupo koštati ne samo zbog utjecaja na okoliš i zdravlje

Hoće li Plomin C biti zelen ili prljav?
Hoće li Plomin C biti zelen ili prljav? (Arhiva)

Jučer je u HEP-u održana konferencija za medije na kojoj su prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević i član Uprave za razvoj i investicije Rodoljub Lalić objavili da je objavljen "Poziv za iskaz interesa za TE Plomin C". Sudionici konferencije su pokušali prezentirati ovaj neobavezni „Poziv" kao objavu pravog Natječaja. To smatramo stvaranjem privida u javnosti da se postiže velik napredak u realizaciji ovog projekta, što je na žalost potpuno u skladu s proceduralnim manipulacijama koje prate neprihvatljivo guranje ove termoelektrane od strane prvog potpredsjednika Vlade RH.

Neprihvatljivo je da se novi ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović odlučio za poslušnički pristup, izjavivši da će TE Plomin „C" biti "definitivno i konačno na ugljen", premda Ministarstvo kojem je on na čelu još nije izdalo Rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš i premda je projekt u suprotnosti s Prostornim planom Istarske županije.

Nažalost, umjesto povećanja energetske učinkovitosti i većeg korištenja domaćih obnovljivih energetskih izvora, što bi bilo u skladu s europskim trendovima razvoja "zelene energetike", Vlada gura zastarjele i prljave projekte koji će, ukoliko se realiziraju, u budućnosti skupo koštati ne samo zbog utjecaja na okoliš i zdravlje, već i zbog porasta cijene električne energije. Naime, poznato je da je Enco Tireli, direktor izgradnje TE Plomin 2 i voditelj proizvodnje u TE Plomin 1, izradio analizu po kojoj će TE Plomin „C" imati gubitak od čak 1,15 milijardi eura. Vjerojatno je da će, u slučaju realizacije projekta, taj gubitak biti prenesen na građane, što će uzrokovati porast cijene električne energije.

Smatramo kako se počinju pokazivati posljedice nevjerovatne odluke vladajuće koalicije da se tako važan sektor kao što je energetika povjeri koalicijskom partneru koji nema ni stručnosti ni vjerodostojnosti upravljati njime.

Objavljivanje ovako „važne" vijesti usred turističke sezone pokazuje koliki je strah od reakcija lokalnih i regionalnih institucija, i na koliko „prijateljsko" okruženje promotori ovog projekta računaju.

Pozivamo Istarsku županiju da se izbori za poštivanje svoje odluke o Plominu „C" na plin, ili omogući svojim građanima da se izjasne na referendumu o ovom problemu.

25.07.2012. 15:48:00
http://metro-portal.hr/zeleni-protiv-te-plomin-c-na-ugljen/72855/