Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2019. 18:01:00
EHHH...

Zeleni čaj - koliko je stvarno zdrav?

Hvali se na sva zvona, a obavezno je na popisu najzdravijih namirnica, dijeta, prehrane za bolesnike

Za što je sve dobar zeleni čaj?
Za što je sve dobar zeleni čaj? (FreeDigitalPhotos)

Zeleni čaj u zadnje je vrijeme dobio promociju kakvu se samo može sanjati  - hvali se na sva zvona, a obavezno je na popisu najzdravijih namirnica, dijeta, prehrane za bolesnike itd.

Zeleni čaj sadrži niz bioaktivnih komponenti poput kofeina, alkaloida, polifenola i vitamina K. Glavni su stimulansi kofein, teobromin i teofilin. Međutim, pun je i L-teanina, aminokiseline koja ima umirujući učinak na živčani sustav. U čaju se nalazi visoka koncentracija antioksidanata (polifenoli).

Oni štite stanice i molekule u tijelu te ostale strukture. Jedan od najaktivnijih je Epigalokatehin galata koji je medicinski potvrđen kao koristan za niz stanja. 

Evo tri glavne prednosti zelenog čaja:

Kožne bolesti - studija iz 2007. zaključila je da bi zeleni čaj mogao biti koristan u borbi protiv psorijaze i perutanja kože. Koža koja je karakterizirana crvenilom i svrbežom te hiperprodukcijom kožnim stanica može se liječiti zelenim čajem koji balansira nastajanje kožnih stanica. Izlučivanjem toksina može pridonijeti kvaliteti kože.

Mršavljenje - stvarno može potaknuti mali gubitak kilograma. Ubrzava metabolizam i potiče izlučivanje toksina. Međutim, samim konzumiranjem čaja nećemo izgubiti puno na masi. Najbolje je uključiti ga u generalno zdravi plan prehrane. 

Sprječava rak - prema istraživanju Nacionalnog instituta za rak, polifenoli u zelenom čaju mogu usporiti rast tumora te zaštititi organizam od štetnih ultraljubičastih zraka. U mnogim zemljama gdje se zeleni čaj više konzumira stopa raka je niža. Međutim, ne možemo tvrditi da zeleni čaj može potpuno zaustaviti nastajanje tumora. Znanstvenici vjeruju da visoke razine polifenola ubijaju kancerogene stanice i zaustavljaju njihov rast. Međutim, nije dovoljno istraživanja obavljeno u tom području.

03.01.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/zeleni-caj-koliko-je-stvarno-zdrav/116233/