Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2009. 07:07:56
Čudotvorna tekućina

Zeleni čaj izliječio je od raka?

Više od godinu dana 40-godišnja Sam Corti patila je od bolnih i teških mjesečnica i grčeva u predjelu maternice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)

Unatoč tome što su je liječnici uvjeravali da se radi samo o fibroidima, tj. benignim izraslinama u maternici, njezin instinkt govorio joj je da je riječ o nečem mnogo ozbiljnijem.  Kad joj je bilo 21 uspješno je izlječena od raka maternice, međutim iako je stalo strahovala da bi se bolest mogla vratiti, ovaj put instinkti je nisu prevarili. Testovi su potvrdili da je riječ o malignom tumoru. Šanse za preživljavanje bile su joj 50:50.

Premda se osjećala potpuno bespomoćno dodaje: ˝Smatrala sam kako mora postojati nešto pozitivno što mogu učiniti da si pomognem.˝ Odlučila je radikalno promijeniti prehranu, te je počela piti mnogo zelenog čaja. U samo 4 tjedna, rak se povukao, što je zapanjilo i liječnike. 

Corti smatra kako joj je upravo zeleni čaj pomogao da se oslobodi ove opake bolesti, no liječnici su skeptični te tvrde kako se tumor ponekad može povući iz nepoznatih razloga. Također dodaju kako su medicinske mogućnosti zelenog čaja u liječenju raka ograničene. Tko je onda u pravu?

Mnoge teorije fokusirane su na nisku stopu raka dojke u Kini, gdje se bolest pojavljuje kod jedne na 100.000 osoba, za razliku od Britanije gdje je stopa 1:10. Pravilna prehrana i konzumacija zelenog čaja možda su ključan faktor.

Dokazi koji upućuju na to da zeleni čaj doista liječi od raka nisu jaki. Studija iz 2001. bazirana na laboratorijskim testiranjima u SAD-u i Koreji, sugerira da antioksidanti koji se mogu naći u čaju mogu potaknuti formaciju bijelih krvnih zrnaca i zaustaviti rast tumora kod raka debelog crijeva.

Profesor Karol Sikora, medicinski direktor Cancer Partners UK, privatnog instituta za istraživanje raka dodaje: ˝Zeleni čaj ima svojstva koja mogu pomoći izlječenju od raka, no da li samo on utječe na povlačenje tumora još nije sasvim jasno.˝

15.12.2009. 07:07:56
http://metro-portal.hr/zeleni-caj-izlijecio-je-od-raka/28583/