Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2012. 04:29:00
ZAHTJEV

Zelena akcija za niže cijene javnog prijevoza

Cijena tramvajske karte u Zagrebu trebala bi biti niža od cijene sata parkiranja u prvoj zoni

Karte za javni prijevoz ne smiju biti skuplje od parkiranja
Karte za javni prijevoz ne smiju biti skuplje od parkiranja (Arhiva)

Zelena akcija danas je apelirala na zastupnike zagrebačke Gradske skupštine da, u slučaju prihvaćanja prijedloga gradonačelnika Milana Bandića o smanjenju cijena parkiranja, obavezno donesu i odluku o značajnom smanjenju cijena javnog prijevoza.

"Ukoliko parkiranje pojeftini, zahtijevamo da se snize i cijene javnog prijevoza. S ciljem uspostave održivog prometnog sustava, cijena karte za jednu vožnju u javnom prijevozu treba biti niža od cijene jednog sata parkiranja u prvoj zoni, kako bi građani bili potaknuti da koriste javni prijevoz, a ne osobne automobile", ističe u priopćenju Zelena akcija.

Ta udruga za zaštitu okoliša podsjeća kako je početkom prošle godine cijena karte za javni prijevoz, kupljene na kiosku, iznosila osam kuna, dok je cijena jednog sata parkiranja u prvoj zoni bila 12 kuna.

"Ukoliko se sada realizira novi prijedlog gradonačelnika Bandića, situacija će biti obrnuta", navodi Zelena akcija koja smatra kako je to "sasvim pogrešna prometna politika kojom se građane potiče da za svoja putovanja u gradsko središte koriste automobile i time smanjuju kvalitetu zraka i sigurnost prometa, a povećavaju buku i prometno zagušenje".

29.11.2012. 04:29:00
http://metro-portal.hr/zelena-akcija-za-nize-cijene-javnog-prijevoza/75149/