Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2011. 18:05:00
PROSVJED ISPRED DORHA

Zelena akcija: Upitna je vjerodostojnost institucija

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad organizirali su prosvjednu akciju ispred Državnog odvjetništva RH u Zagrebu kako bi upozorili na neučinkovitost institucija

Ispred zgrade DORH-a aktivisti su donijeli dva eko-zahoda i formirali dva reda držeći u rukama rolice toaletnog papira s naštampanom rečenicom: "Neka institucije pravne države rade svoj posao". Među njima bili su Urša Raukar, Vilim Matula i drugi, prenosi Hina.

"Akciju smo organizirali kako bismo komentirali uobičajenu poštapalicu naših političara i vlastodržaca 'neka institucije pravne države rade svoj posao' i naumili smo svakome tko u budućnosti to bude upotrebljavao pokloniti toalet papir", kazao je Teodor Celakoski iz Prava na grad u izjavi novinarima ispred DORH-a.

Ustvrdio je kako je "vjerodostojnost institucija i vlastodržaca upitna", jer je, kaže, "sve što danas se radi povezano s političkim obračunima". "Vjerovat ćemo da pravna država funkcionira kad se otvore i oni problemi i pitanja koja nisu u političkom interesu ove ili one vladajuće garniture", kazao je Celakoski i dodao kako očekuju da se Državno odvjetništvo, USKOK i druge institucije pravne države konačno počnu neselektivno baviti svim slučajevima, a osobito Cvjetni trg, Srđ itd.

"Kod nas se očito institucije pravne države bave političkim mrtvacima ili onima koje treba politički usmrtiti. Zbog toga nas i ne čudi da se u Gradu Zagrebu još ne poduzimaju relevantna istraživanja i ispitivanja vezana za preko stotinu kaznenih prijava koje su podnesene protiv gradonačelnika i njegove administracije", ustvrdio je Celakoski.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević podsjetio je kako je njihova kaznena prijava protiv Milana Bandića za sklapanje nezakonitog ugovora o financiranju rampe u Varšavskoj još uvijek nije riješena. "Nije nam jasno kako je moguće da policija i USKOK u devet mjeseci ne mogu utvrditi je li jedan ugovor od nekoliko stranica zakonit ili ne", naveo je Tomašević i dodao kako očekuju da DORH i USKOK u najskorije vrijeme riješe tu kaznenu prijavu i to tako da je ili odbace kao neosonovanu ili da konačno podignu optužnicu i druge radnje potrebne da se kaznena prijava procesuira.

Podsjetio je i da su u siječnju 2008. podnijeli kaznenu prijavu protiv bivše pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode koji je omogućio devastaciju na Cvjetnom. O tome se, kaže, DORH već očitovao, međutim, dodaje, ta kaznena prijava još nije riješena.

28.01.2011. 18:05:00
http://metro-portal.hr/zelena-akcija-upitna-je-vjerodostojnost-institucija-i-vlastodrzaca/54661/