Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2010. 15:52:48
PROSVJED

Zelena akcija: Što to EBRD kuha u jugoistočnoj Europi?

POGLEDAJTE VIDEO - Zelena akcija i mreža nevladinih udruga Bankwatch upozorili su na neke štetne projekte Europske banke za obnovu i razvoj

Tomislav Tomašević iz Zelene akcija
Tomislav Tomašević iz Zelene akcija (Ranko Šuvar/Cropix/Infopunkt)

Povodom Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja će se održati u Zagrebu 14. i 15. svibnja, Zelena akcija i mreža nevladinih udruga Bankwatch upozoravaju na glamur službenog programa skupštine EBRD-a koji skriva stvarni utjecaj pojedinih projekata na ljude i okoliš.

Na konferenciji su iznijeli stajalište o tome gdje banka griješi u jugoistočnoj Europi, te predstavili okolišno i socijalno štetne projekte poput termoelektrana, autocesta, željezara i drugih projekata.

Fidanka Bacheva-McGrath, koordinator za jugoistočnu Europu Bankwatcha, istaknula je što je EBRD i pojasnila koje projekte ona financira.

Otkako je 1991. godine EBRD otvorila vrata za poslove u zemljama središnje i istočne Europe, s misijom usmjeravanja tranzicije prema otvorenoj tržišnoj ekonomiji i promocije privatne i korporativne inicijative, do rujna 2009. godine servirala je 11.6 milijardi eura. Međutim, novac je ponekad serviran za nepotrebne infrastrukturne projekte i privatne kompanije.

Od projekata koje je financirala EBRD istaknuti su slovenska termoelektrana Šoštanj, te bosanka autocesta Vc koja uvelike utječe na okoliš.

Na kraju je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije pozvao sve da se pridruže prosvjednom performansu koji je vezan uz financiranje termoelektrana na ugljen koji će se održati u sutra u 13 sati na Trgu maršala Tita. (Infopunkt/metro-portal)

13.05.2010. 15:52:48
http://metro-portal.hr/zelena-akcija-sto-to-ebrd-kuha-u-jugoistocnoj-europi/39947/