Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2009. 19:08:46
NETKO TU LAŽE

Zelena akcija ostavila je otpad pred ministarstvom?

Ministarstvo tvrdi da su aktivisti otpadne boje uklonili tek nakon što su dobili rješenje inspekcije zaštite okoliša

Fotografija vijesti

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da sve insinuacije Zelene akcije odbacuje kao neosnovane reagirajući tako na današnju konferenciju za novinare te udruge za zaštitu okoliša.

Zelena akcija danas je izvijestila da joj prijeti novčana kazna od 300.000 do 700.000 kuna, a time i gašenje, zbog prekršajnog postupka koji je protiv nje pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša jer je u prosvjednom performansu ispred zgrade tog ministarstva izložila ambalažu od boja i lakova, što ono u optužnom prijedlogu tumači odlaganjem opasnog otpada u okoliš. Ministarstvo traži i da Prekršajni sud predsjednika Zelene akcije Tomislava Tomaševića, kao odgovornu osobu, kazni s 50.000 do 100.000 kuna.

Ministarstvo također ističe da Zelena akcija s njim nije kontaktirala te da su njezini aktivisti nakon performansa otišli i ispred zgrade ostavili limenke i kante s opasnim otpadom, po koje su došli kad su dobili rješenje inspekcije zaštite okoliša da ih moraju ukloniti i za njih se pobrinuti na zakonit način.

Ministarstvo:"Prema Zelenoj akciji Ministarstvo je postupilo kao i prema svakom drugom subjektu. Ministarstvo je dužno podnijeti prekršajnu prijavu, a o kazni i visini kazne odlučuje Prekršajni sud""Sve insinuacije na račun Ministarstva odbacujemo kao neosnovane. Svoj postupak koji nema veze s pravilnim postupanjem s opasnim otpadom Zelena akcija ne može takvim etiketiranjem opravdati", navodi to ministarstvo.

Ministarstvo također ističe da je Zelena akcija prosvjed održala ispred njegove zgrade iako, s obzirom na ono čime se bavi, a i zbog educiranja javnosti, zna da ono nije prava adresa za prosvjed, nego Grad Zagreb.

Ministarstvo tvrdi kako je lokalna zajednica na temelju Zakona o otpadu dužna na svojem području postaviti odgovarajuće spremnike i osigurati reciklažna dvorišta za odvojeno prikupljanje otpada. Pri skupljanju komunalnog otpada iz njega se mora izdvojiti opasni otpad.

Komunalne tvrtke dužne su otpadne boje i lakove preuzimati od građana i pobrinuti se za njih preko ovlaštenih tvrtaka s kojima su industrijske tvrtke to dužne izravno ugovoriti, navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. (hina/metro-portal)

23.09.2009. 19:08:46
http://metro-portal.hr/zelena-akcija-ostavila-je-otpad-pred-ministarstvom/22748/