Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2010. 17:11:00
DI DA PARKIRAM BAJS?

Zelena akcija biciklističkim prosvjedom traži više parkirnih mjesta za bicikle

U Zagrebu koji ima milijun stanovnika je postavljeno tek 11 biciklističkih parkirališta sa svega 70 mjesta, upozoravaju iz Zelene akcije

Zelena akcija prosvjeduje ispred Gradske uprave
Zelena akcija prosvjeduje ispred Gradske uprave (Ronald Goršić/CROPIX)

Ispred zagrebačke gradske uprave danas je prosvjedovalo 60-ak biciklista i članova Zelene akcije kako bi skrenuli pozornost na premali broj biciklističkih parkirališta u Zagrebu. "Beč ima 233 parkirališta za bicikle s približno 3200 parkirnih mjesta, dok je u Zagrebu, s gotovo milijun stanovnika, postavljeno svega 11 biciklističkih parkirališta sa svega 70 mjesta za bicikle", izjavio je novinarima član Zelene akcije Bernard Ivčić, zadužen za "transportne programe" u Zelenoj akciji.

Ivčić napominje kako su biciklistima najprihvatljivije tzv. klamerice kao najprikladniji mehanizam za parkiranje bicikla na javnoj površini kojima daju prednost pred vijugavim ili okomitim mehanizmima. "Od Gradskog ureda za promet tražimo da se parkirališta za bicikle postave ispred svih javnih ustanova (knjižnice, bolnice, muzeji..), kao i na svim prilazima pješačkoj zoni u središtu grada", kazao je Ivčić navodeći kako su Gradu već predložili 11 novih lokacija.

Iz Zelene akcije su izračunali da je cijena jednog parkirnog mjesta s postavljanjem za bicikl tisuću kuna, što je, kako napominju, tek jedan posto troška parkirnog mjesta za automobil u podzemnoj garaži. Također poručuju da bi se povećanjem broja parkirnih mjesta za bicikle građanima koji ga koriste olakšalo kretanje po gradu, a ostale bi potaknulo na korištenje bicikla kao zdravog, jeftinog i čistog načina prijevoza. (hina/metro-portal)

29.11.2010. 17:11:00
http://metro-portal.hr/zelena-akcija-biciklistickim-prosvjedom-trazi-vise-parkirnih-mjesta-za-bicikle/51940/