Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2009. 15:20:01
DARKO MILINOVIĆ:

Zdravstveni sustav je konsolidiran

Iz reforme proizlaze novi prihodi, rokovi plaćanja su smanjenji, a troškovi racionalizirani.

(Vjekoslav Skledar, CROPIX)

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović rekao je danas na predavanju o prvim rezultatima zdravstvene reforme u Rijeci da je zdravstveni sustav konsolidiran, a dugovi se iz mjeseca u mjesec smanjuju.

Ministar Milinović rekao je da iz reforme proizlaze novi prihodi za sustav, a to su prihod iz doprinosa na mirovine veće od 5.000 kuna od 70 milijuna kuna na godinu, od participacija 22,7 milijuna kuna na godinu i dopunskoga zdravstvenog osiguranja 779,5 milijuna kuna na godinu. Rok plaćanja za lijekove na recepte smanjen je s 300 na 174 dana, a provedenim natječajem za posebno skupe lijekove ušteđeno je 45 milijuna kuna, rekao je ministar i dodao da su ukupni troškovi za lijekove racionalizirani za 410 milijuna kuna.

Govoreći o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ministar je istaknuo da je administrativno preopterećena, ali tu opterećenost nije povećalo uvođenje participacija jer, dodao je, minimalan broj pacijenata sada nema dopunsko osiguranje pa kod liječnika plaća participaciju. Administracija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti smanjit će se na najmanju mjeru uvođenjem zajedničkog informatičkog sustava za koji je proveden natječaj. Taj će sustav "biti u punom radu za godinu dana", rekao je Milinović.

Govoreći o odbijanju liječnika primarne i obiteljske medicine da naplaćuju participaciju ministar je istaknuo kako je riječ o kršenju zakona, pri čemu je dodao da nitko od njih zbog toga neće biti kažnjen, nego samo opomenut. Pozvao je liječnike na potpisivanje aneksa ugovora ističući da to nije njihova obveza, ali time mogu ostvariti dodatne prihode.

Milinović je rekao da je provedenom kontrolom bolovanja smanjena stopa bolovanja za 21 posto, čime se štedi 500 milijuna kuna, a prekinuto je 1365 medicinski neopravdanih bolovanja. Uvođenjem nacionalnih lista čekanja rok čekanja na mediciske zahvate skraćen je za 30 do 50 posto, istaknuo je.

Milinović je rekao će Vlada učiniti sve da se planirani novi riječki bolnički centar na Sušaku gradi prema zadanim rokovima, ali tek će se vidjeti koliko će recesija djelovati na taj projekt. Dodao je kako vjeruje da će se postići dogovor sa sindikatima te da neće biti štrajka u zdravstvu zbog smanjenja plaća. Izrazio je nadu da će i socijalni partneri Ministarstva uvidjeti u kojoj je situaciji zdravstvo i druge javne službe i da će odustati od svojih zahtjeva.

Ministar Milinović obišao je prije predavanja na Medicinskom fakultetu gradilište zgrade odjela hemodijalize na Sušaku. Zgrada se gradi u sklopu prve faze izgradnje novoga bolničkog kompleksa. Troškovi izgradnje su 49 milijuna kuna, a u opremu će biti uloženo još 10 milijuna kuna. Otvorenje je planirano na jesen ove godine. (hina/metro-portal)

22.04.2009. 15:20:01
http://metro-portal.hr/zdravstveni-sustav-je-konsolidiran/16901/