Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2012. 15:18:17
OPASNOSTI U DOMU

Zdravstveni rizici koje treba izbjegavati

Predmeti koji nas okružuju mogu biti iznimno opasni po naše zdravlje, no pošto znanost njihovu štetnost nije opovrgnula treba bi ih izbjegavati

Znanstvenicima trebaju desetljeća da potvrde izvan svake sumnje da neki predmeti nisu štetni i da ih slobodno možemo držati ili koristiti u kućanstvu bez ikakvih posljedica po naše zdravlje. Stručnjacima je trebalo da dokažu kako su cigarete štetne ni manje ni više nego 38 godina, a za presudu o transmasnim kiselinama čekalo se 46 godina.

Ako se ne želite kockati s vašim zdravljem i čekati konačnu odluku znanstvenika, donosimo vam nekoliko proizvoda za koje se sumnja da nas truju:

Mobitel na uhu

Iako je ukupni rizik od posljedica zračenja radio valova vrlo malen, a svjetske zdravstvene organizacije još nemaju definitivno mišljenje, neke studije su ipak pokazale da ljudi koji vrlo često i puno razgovaraju na mobitel tako da ga drže na uhu imaju povećanu mogućnost od razvijanja tumora na mozgu. Hands-free uređaji idealan su način da rizik od zračenja smanjite na minimum te da sigurnije vozite i razgovarate.

Plastični zastori na kadama

Svatko tko ima zatore u kupaonici na kadi ili tuš kabini osjetio je kako iz njih izvire intenzivan miris plastike. Stručnjaci iz udruge Environmental Protection Agency tvrde da taj miris dolazi od aktivnih organskih spojeva iz PVC-a koji mogu, kratkoročno gledano, izazvati glavobolje i mučninu, a na duge staze rak.

Plastika u mikrovalnoj

Toplina iz mikrovalne pećnice iz plastike oslobađa kemikalije koje onda ulaze u hranu ili piće koje podgrijavate. Bisfenol A (BPA) je jedan od tih spojeva, a za njega liječnici kažu kako u tijelu oponaša spolni hormon estrogen i tako može uzrokovati ranije spolno sazrijevanje djece, rast grudi kod muškaraca te rak testisa. Hranu u mikrovalnoj podgrijavajte samo u staklenim ili keramičkim posudama.

Antibakterijski sapuni i paste za zube

Proizvodi za održavanje higijene sadrže kemikaliju triklosan jer vrlo efikasno ubija štetne mikroorganizme, no pošto je taj spoj sveprisutan u našim životima on pomaže bakterijama da mutiraju u otpornije sojeve. Osim što omogućava bakterijama da razviju imunost, za triklosan se sumnja da ometa rad endokrinog sustava, te da je kancerogen.

Ogrlice za kućne ljubimce

Ogrlice koji sprječavaju da vašeg Fidu ili Miciku napadaju buhe i krpelji negativno utječu na vas. Naime, američka agencija za zaštitu okoliša Environmental Protection Agency tvrdi da su vlasnici pasa i mačaka izloženi mnogostruko većim razinama pesticida nego što je to dozvoljeno. Kod odraslih osoba razine pesticida bile su 500 puta više od onih preporučenih, a kod djece čak 1000 puta. Najgore ogrlice su one koje sadrže kemikalije prpopoxur i tetrachlorvinphos.

24.06.2012. 15:18:17
http://metro-portal.hr/zdravstveni-rizici-koje-treba-izbjegavati/72166/