Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2013. 08:02:00
TAI CHI CHUAN

Zdravlje nije samo sebi svrha

Uoči obilježavanja Svjetskog dana tai chi chuana i chi kunga održana je tribina

Za tjedan dana je Svjetski dan tai chi chuana
Za tjedan dana je Svjetski dan tai chi chuana (Vladimira Šimić)

U organizaciji Do Centra iz Zagreba, u subotu 20. travnja održana je tribina o tai chi chuanu i chi kungu. Desetak sudionika iz cijele Hrvatske, većinom predsjednika, učitelja i instruktora udruga u kojima se njeguju ove tradicionalne kineske vještine, izložilo je svoje viđenje i način rada okupljenima u prostorijama mjesne samouprave Središće.

Povod prvog ovakvog skupa u našoj zemlji bio je obilježavanje Svjetskog dana tai chi chuana i chi kunga 27. travnja s ciljem boljeg razumijevanja svih dimenzija obiju vještina. U današnje vrijeme javnost je dobro upoznata s znanstveno dokazanim zdravstvenim koristima tai chi chuana, manje se govori o njegovom borilačkom i meditativnom/filozofskom aspektu, a želja organizatora tribine bila je upravo istaknuti potrebu za njegovom cjelovitošću.

Kretanje je, uz hranu, piće, zrak i san, naša biotička potreba, neophodno je za očuvanje i poboljšanje našeg zdravlja, no ostaje činjenica da zdravlje nije samo sebi svrha, istaknuo je Anan-Do majstor Boro Ranitovićiz Do Centra u svom uvodnom izlaganju. „Nekretanje je trošenje kredita mladosti" naglasio je Ranitović te pozvao ostale sudionike da iznesu svoje mišljenje.

Igor Matutinović osvrnuo se na borilački aspekt tai chi chuana koji se u njihovom kung fu klubu „Mala ideja" iz Zagreba vježba od prvog dana. „Mi smo u tai chiju tražili borilačke forme što nam je pomoglo u stjecanju spoznaje o biomehanici tijela" rekao je Matutinović te dodao da samo vježbanje forme često odvede um u drugom smjeru.

O borilačkom aspektu govorio je i predsjednik Hrvatskog Wushu saveza, Zoran Barac stavljajući poseban naglasak na sustav vježbi u tai chiju poznat kao „gurajuće ruke", odnosno tui shou. Ove vježbe omogućavaju da se usavrši samoobrambeni aspekt tai chi chuana, a izvode se na način da borci pokušavaju kružnim kretnjama ruku izbaciti jedan drugoga iz ravnoteže. „Gurajuće ruke" bit će većove godine službena disciplina na europskom, ali i hrvatskom Wushu prvenstvu.

Instruktorica tai chi chuana i chi kunga te predsjednica kluba „Pantera" iz Rijeke RadaPašić istaknula je duhovnu, odnosno duševnu dimenziju tai chi chuana uz poseban osvrt na chi kung. Borilačka dimenzija svakako je vrijedna, no ona previše hrani ego kroz želju za pobjedom i medaljama, mišljenja je Pašić. Jedan od važnih ciljeva njihova kluba jest naučiti vježbače kako da izvojevaju pobjedu nad samim sobom i svojim slabostima što je mnogo teže od pobjeđivanja partnera. Samo visokomoralni ljudi mogu uskladiti svoje vibracije s Univerzumom, a da bismo postali takvi potrebno je misliti srcem iz kojeg sve izvire, zaključila je majstorica tai chija iz Rijeke.

O potrebi cjelovitog shvaćanja suštine tai chi chuana opširno je govorila Tanja Ordanić iz osječkog tai chi kluba „San Bao". Već sam naziv kluba dovoljno govori o njihovu pristupu tai chiju jer označava „tri blaga" (pojam iz daoizma), odnosno tri bogatstva koja čine čovjeka: duh, duša, tijelo. Između ostalog, Ordanić je oduševljeno govorila i o zdravstvenim učincima vježbi koji su posebice došli do izražaja kod vježbača starijih od 60 godina te kod žena oboljelih od raka dojke.

Na tribini su izlagali još i Mario Krot, Ivica Jurenec, Igor Čepo, Ljiljana Mikulčić, Ranko Blagojević, Raul Brščić, Martina MeštrovićDražen Mužar, Krešimir Andjel te Amadeo Dujmović, a skup je završio nakon četverosatnog druženja. U Do Centru se nadaju da će se i sljedeće godine ponoviti slična inicijativa, možda u organizaciji neke druge udruge ili saveza.

Piše: Vladimira Šimić
22.04.2013. 08:02:00
http://metro-portal.hr/zdravlje-nije-samo-sebi-svrha/77706/