Metro-portal.hr

objavljeno 17.10.2013. 10:49:00
MA DA?!

Zdravlje bankara je sve gore

Zdravlje zaposlenih u bankarskom sektoru pogoršano je od izbijanja financijske krize, ponajprije zbog izloženosti agresiji klijenata i straha od gubitka posla

Rad u banci je vrlo loš za zdravlje
Rad u banci je vrlo loš za zdravlje (Wikipedia)

Stručnjaci krovnog sindikata UNI Global Union sa sjedištem u Švicarskoj utvrdili su da više od 80% sindikata zaposlenih u bankarstvu i osiguravajućim društvima u 26 država izvještava da je pogoršanje zdravlja najveći problem njihovih članova u protekle 2 godine i mnogi sada rade u "klimi straha".

Istraživanje je obuhvatilo sindikate iz 16 zapadnoeueropskih država, 4 azijske i po 3 iz Afrike i Latinske Amerike.

Njihovi članovi žale se da su i njihovi osobni životi pod snažnim pritiskom zbog financijske krize u svijetu.

Autorica izvješća Lynn Mackenzie kaže da javnost upire prstom u bankare i menadžere banaka kao glavne krivce za krizu u svijetu, no to se upiranje prstom često proširuje i na one koji su niže na hijerarhiji banaka poput običnih zaposlenika.

"Zaposlenici banaka moraju se, nekad i svakodnevno, suočavati s bijesnim strankama čiji se životi raspadaju i za to krive banke", kaže Mackenzie.

"Uz to menadžeri u bankama pojačavaju pritisak na zaposlenika da ostvari nerealne poslovne rezultate. To može stvoriti zdravstvene probleme".

Mackenzie kaže kako javnost ima malo empatije prema bankarima, no mora shvatiti da teret ne osjećaju samo oni na vrhu bankarstva nego i zaposlenici na svim razinama u bankama, kao i u svim platežnim razredima.

Zaposlenici u bankarstvu, prema istraživanju, najviše strahuju od gubitka posla, mogućnosti da budu zamijenjeni mlađim ili jeftinijim zaposlenikom, da se njihov posao povjeri vanjskim tvrtkama (outsourcing), nerealnih poslovnih zahtjeva nadređenih, manjih plaća i povećanog opsega posla.

U 26 država obuhvaćenih istraživanjem u protekle dvije godine u bankarskom sektoru ukinuto je 193000 radnih mjesta.

17.10.2013. 10:49:00
http://metro-portal.hr/zdravlje-bankara-je-sve-gore/81105/