Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2008. 22:31:41

Zdravi od shoppinga, vitki od rasprodaja

Najnovija studija pokazala kako je kupnja dobra za zdravlje

Sniženje cijena kod kupca izaziva porast pozitivnih emocija
Sniženje cijena kod kupca izaziva porast pozitivnih emocija (GETTY IMAGES)

Otkažite članstvo u teretani, otpišite dijetu i zaboravite na plastičnu operaciju! Znanstvenici su objavili  ono što su žene oduvijek htjele čuti: shopping je dobar za zdravlje. Kako prenosi T-Portal, studijom, pod pokroviteljstvom Chevroleta, došlo se do zaključka da sniženje cijena kod prosječnog kupca izaziva porast pozitivnih emocija i odražava se na način rada mozga, srca i respiratornog sustava.

RezultatiViše od 93 posto testiranih izjavilo je da osjeća jače uzbuđenje kod povoljne kupnje nego kad ljubi svog partnera, 85 posto ima taj osjećaj kod promaknuća, a 73 posto ispitanih osjeća uzbuđenje kad jede  čokoladu.  

Više od 93 posto testiranih izjavilo je da osjeća jače uzbuđenje kod povoljne kupnje nego kad ljubi svog partnera, 85 posto ima taj osjećaj kod promaknuća, a 73 posto testiranih osjeća uzbuđenje kad jede čokoladu. Pored toga, preko polovica žena, točnije 57 posto, izjavilo je da se osjećaju fizički zdravije nakon uspješne kupnje, a dodatno ih 44 posto smatra da sat vremena shoppinga sagorijeva jednako kalorija kao i sat vremena teretane. Istraživanje je proučavalo neurološke i fiziološke reakcije ženskih kupaca dok ‘love’ sniženja, usporedivši ih s ostalim iskustvima ne bi li se dobio uvid u efekt koji ‘terapija popusta’ ima na tijelo i psihu.

- Osim lučenja kemikalija u mozgu koje su povezane s amfetaminima i stvaraju osjećaj euforije, uspješan shopping sa svojim popratnim simptomima ubrzanog rada srca i većeg krvnog tlaka, stvara fizičko stanje kao kod tjelovježbe. Organizam zato počinje funkcionirati učinkovitije i zdravije - tvrdi dr. David Lewis, neuropsiholog.   (METRO)

11.03.2008. 22:31:41
http://metro-portal.hr/zdravi-od-shoppinga-vitki-od-rasprodaja/4235/