Metro-portal.hr

objavljeno 15.02.2013. 09:07:00
SAVJETI

Zdrava prostata sada i zauvijek

Većini muškaraca na spomen prostate, javlja se „grč u želucu", jer su svjesni da je upravo ona česti problem

Kako imati zdravu prostatu
Kako imati zdravu prostatu (Arhiva)

Žalosno je da tolik broj muškaraca ima raznih tegoba povezanih s prostatom, kada unošenjem novih navika u život te promjenom starih, možete održati zdravlje prostate i čitavog tijela.

Vježbe kontrakcija su ključ za održavanje zdrave prostate

Budući da je prostata sama po sebi mišićni organ, smješten iznad perineuma, trebamo ju vježbati i jačati, baš kao što idemo u teretanu vježbati bicepse, tricepse. Vježbanjem kontrakcija tih mišića, poboljšava se krvotok i ishrana same prostate, te se uklanjaju i sprečavaju nastanci raznih zastoja i problema s prostatom.

Vježba kontrakcije je vrlo jednostavna: naglo stegnite mišiće međice (perineuma) tako da vam se uvuče anus. Opustite se i ponovo napregnite. U početku radite 10 ponavljanja i onda postupno povećavajte. Vježbati možete u stojećem, ležećem, sjedećem položaju, za volanom automobila, na poslu, dok gledate televiziju, praktično u svim situacijama i na svakom mjestu. Tokom dana je dovoljno vježbu ponoviti 200 puta. Glavno je vježbati redovito svaki dan.

Zdrava prostata voli kretanje

Primijećeno je da se problemi kod prostate češće javljaju kod muškaraca koji su skloniji sjedenju i slabom kretanju, a treba i imati na umu da ljudski organizam savršeno funkcionira kada se dovoljno krećemo. Sjedilački način života uzrokuje zastoj sekreta i nagomilavanje otpada i toksina u prostati, te venozna krv ne teče istim intenzitetom prema srcu što uzrokuje loš krvotok. Konstantno sjedenje pritišće međicu (perineum) i prostatu što pogoršava tok krvi i limfe.

Svaka aerobna aktivnost, trčanje, brzo hodanje i sl. pospješuje cirkulaciju u području karlice. Ukoliko vam vaš životni stil ne ostavlja dovoljno vremena za navedene aktivnosti, možete u ležećem položaju voziti bicikl, jer ta vježba jako dobro razgibava karlicu i poboljšava cirkulaciju.

6 savjeta za očuvanje i postizanje zdravlja prostate

  1. Unosite u organizam dovoljnu količinu cinka, jer je cink najvažniji mineral za ispravan rad prostate. Cink se nalazi su pšeničnim klicama, sjemenkama bundeve, sezama, suncokreta, orasima (omega 3-masne kiseline), lješnjacima, brokuli, kupusu...

  2. Barem jednom tjedno napravite si toplu kupku (od 20min) ili idite u saunu. Zagrijavanjem tijela oko male karlice (gdje se nalazi prostata) poboljšava se krvotok i potiče smanjivanje mišićnih spazama i otoka.

  3. Pripazite na ishranu, izbjegavajte masnu hranu, fast food, bijeli šećer i bijelo brašno. Izbjegavajte alkohol (jer potiče rast adenoma).

  4. Svakodnevno popijte 2-3 l čiste vode. Voda je ključan segment u detoksikaciji organizma.

  5. Čaj od Tahebo kore - jača cijeli organizam, sadrži tvari koje su dokazane kao preventiva protiv raka, djeluje kao antioksidanas, jača imunitet, dobar je protiv upalnih procesa mokraćnog i spolnog sustava itd. Jako ga je dobro piti u stanjima iscrpljenosti i stresa jer daje energiju.

  6. Češnjak - jedite domaći, organski češnjak (izbjegavajte kineski GMO češnjak). Danas je dokazano da češnjak sadrži 200-tinjak aktivnih tvari - bogat je eteričnim uljima, koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, enzime, polioze poput inzulina, adenozina i alicina. Češnjak je najbolji prirodni antibiotik, pospješuje cirkulaciju i jako je bitan u očuvanju zdravlja.

Više o spomenutim vježbama iz teksta saznajte na tečaju Nebeski zmaj - kultivacija muške energije

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb

01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)

e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook: Divine Energy Park, Twitter: DivinEnergyPark

www.divineenergypark.org

Piše: Karlo Richter
15.02.2013. 09:07:00
http://metro-portal.hr/zdrava-prostata-sada-i-zauvijek/76510/