Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2013. 08:31:00
NOVOSTI

Zdrava odjeća mijenja modnu industriju

Potrošači su, čini se, postali svjesni da je zdrava odjeća podjednako važna kao i zdrava ishrana

Eko odjeća sve je popularnija
Eko odjeća sve je popularnija (Arhiva)

U to su se mogli uvjeriti posjetioci Nedjelje mode u Berlinu, razgledajući odjeću proizvedenu u skladu sa svim ekološkim zahtijevima - ona danas osvaja svjetske sajmove i modne revije. Doprinos industriji eko odjeće daju i poznati dizajneri kako iz Europe, tako i iz SAD. Na crvenim tepisima se sve češće pojavljuju modeli u odjeći napravljenoj od bambusa ili organskog pamuka.

"Nezdrava majica"

Gereon Pilz van der Grinten od 2009. godine promovira eko modu tijekom Nedjelje mode (Berlin Fashion Week) koja se u Berlinu organizira svake godine u siječnju i lipnju. On kaže da je Njemačka uznapredovala kad je riječ o marketingu eko odjeće, ali da u dizajnu zaostaje za Velikom Britanijom i Nizozemskom.

Oni koji se bave eko modom "žele u potpunosti promijeniti modnu industriju, pošto ona nanosi ogromne štete okolišu", kaže Van der Grinten i podsjeća da modni giganti, osim što zapošljavaju djecu čija su radna mjesta zagađena otorvnim supstancama, koriste tkanine i druge materijale koji su puni pesticida.

Dizajneri eko mode suočavaju se međutim s ozbiljnim tržišnim problemima pošto je proizvodnja zdrave odjeće veoma skupa. Primjera radi, oni koji žele kupiti majicu napravljenu po svim kriterijumima eko mode, morat će za to zadovoljstvo izdvojiti 25 eura, umjesto pet, koliko košta "nezdrava majica". "Ako želite živjeti zdravim životom i spasiti svijet, to morate i platiti" kaže van der Grinten.

Eko moda kao svjetski trend

Eko moda je u samom začetku, o čemu govori i podatak da eko hrana čini sedam postotaka svjetske prehrambene industrije, dok "zdrava odjeća" čini samo tri posto svjetske mode.

Za eko modu zainteresirane su i Sandra te Anja Umann iz Berlina. One su osnovale preduzeće "Umasan" gdje se proizvodi materijal napravljen do bambusa, eukaliptusa te sojine svile. Taj materijal pozitivno utječe na krvotok. Isto tako u Umasanu koriste i proizvode iz kozmetičke industrije, korisne za njegu kože. "Eko moda je svjetski trend. Ali, moraju se razlikovati markentinški aspekt i stvarna namjera da se napravi ekološki proizvod", upozorava Sandra. Često to naime nije slučaj. Sandra naglašava da velike kompanije nerijetko lansiraju kao "eko-modele" odjeću koja ne ispunjava eko zahtjeve.

Piše: Melanie Sevcenko / Una Sabljaković / DW
17.03.2013. 08:31:00
http://metro-portal.hr/zdrava-odjeca-mijenja-modnu-industriju/77091/