Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2013. 09:08:00
MA DA?!

"Zdrava hrana" koju treba izbjegavati

Ako ste na dijeti, velika je vjerojatnost da ćete u nju uključiti i ove namirnice koje se reklamiraju kao zdrava hrana, a ne mogu biti manje zdrave nego što jesu

Nema mršavljenja uz procesuiranu hranu
Nema mršavljenja uz procesuiranu hranu (Arhiva)

Dijeta je prilično stresna sama po sebi, a savjeti o prehrani razlikuju se od jedne do druge u tolikoj mjeri da su često kontradiktorni. No, krenimo s raskrinkavanjem mitova o hrani koju se predstavlja kao zdravu, pa je često sastavni dio dijeta, a od zdravlja u njoj nema ni malo z.

Zamrznuti dijetetski obroci pojavili su se i u hladnjacima naših trgovina, a s omota vrište razne poruke koje tvrde da je upravo to prava stvar za vas, jer, eto, ima jako malo kalorija i beskrajno je zdravo. Naravno, istina je potpuno drugačija, radi se o proizvodima punih umjetnih sastojaka, konzervansa i golemih količina natrija. Izbjegavati u širokom luku.

Jogurti s okusom čak se i spominju u dijetama, no, to bi bilo dobro za vas kad biste ga sami napravili kod kuće. Ovako, radi se o tekućini prepunoj šećera i umjetnih boja koja je katastrofalna za vaše zdravlje.

Salatica za ručak umjesto hamburgera? Sjajna ideja, sve dok je salata svježa s tržnice, a preljev malo domaćeg maslinovog ulja i kvasine. Ako kupite preljev za salatu "bez masti", i opet ćete se naći u situaciji da vas preplavi šećer ....

Pahuljice za doručak? Da, naravno, no i opet ako ih sami miješate od bio pahuljica i suhog voća. Inače ... šećer, masna ulja i ostali krasni dodaci modernoj prehrani koji uništavaju metabolizam i od vas stvaraju ovisnike.

Jednaka je stvar s proteinskim ili energetskim pločicama. Može na njima pisati sve najbolje, i opet se radi o natriju, mastima, šećeru i visokofruktoznom kukuruznom sirupu. Mala kalorijska bomba, ubojica metabolizma.

Stoga, ako stvarno želite jesti zdravo, malo se potrudite i napravite sami svoju hranu. Koliko god je pojeli, bit će bolje od bilo čega gore navedenog.

02.10.2013. 09:08:00
http://metro-portal.hr/zdrava-hrana-koju-treba-izbjegavati/80814/