Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2013. 16:01:00
PREOBIČNA?

Zdrava hrana koju obično ne primjećujemo

Zdrava hrana ne mora imati egzotično ime ili nevjerojatan oblik, većina se nalazi svugdje oko nas

I običan krumpir je zdrava hrana
I običan krumpir je zdrava hrana (Shutterstock)

Često se u napisima o zdravoj hrani spominju egzotične biljke i bobice koje se svrstavaju u superhranu i preporučuje se njihova konzumacija, a pritom zaboravljamo na dobru staru domaću zdravu hranu koje ima na svakoj tržnici. 

Krumpir se anatemizira zbog prženih krumpirića, koji imaju najmanje veze s njim, a zaboravlja se da je on sjajan izvor složenih ugljikohidrata i predstavlja jeftinu i sjajnu hranu ako se pažljivo priprema.

Jednako tako, kristalka je salata s izuzetno malo kalorija, jedna šalica narezane kristalke im ima tek osam, sadrži 96 posto vode što će nas rehidrirati i osvježiti ljeti, ali ima vlakna, željezo i kalcij u priličnim količinama. 

Cvjetača je bijela i nije baš pretjerano glamurozna, no predstavlja izuzetno bogat izvor vitamina A i C, folne kiseline, magnezija, kalija i mangana. Sto grama ima samo 30 kalorija, a ako je ne prekuhate i začinite curryjem, predstavlja pravu poslasticu.

Termički obrađena rajčica i dalje je prepuna likopena koji se tada bolje apsorbira u tijelo, štoviše, istraživanja su pokazala da je puno bolje jesti termički obrađenu nego sirovu rajčicu. Stoga, na tržnicu i krenite u proizvodnju šalše za zimske dane, vaše će vam tijelo biti zahvalno.

Zobene pahuljice iz ekološke proizvodnje sjajan su doručak koji je prepun vlakana i beta-glukana koji dokazano snižava razine kolesterola u krvi, pa umjesto da mislite da samo konji jedu zob, promijenite prehrambene navike.

12.08.2013. 16:01:00
http://metro-portal.hr/zdrava-hrana-koju-obicno-ne-primjecujemo/79820/