Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2012. 23:28:49
PREHRANA

'Zdrava hrana' koja nas vara

Studije su pokazale da redovita konzumacija maslaca od kikirikija pomaže pri održavanje redovite tjelesne težine

Nemasni maslac od kikirikija više škodi nego pomaže
Nemasni maslac od kikirikija više škodi nego pomaže (Arhiva)

Brinuti se o prehrani je važno, ali katkad ono za što mislite da je zdravo može biti prava suprotnost. Evo popisa jednih od česćih zamki:

Obogaćena voda

Raznorazne vitamizirane vode ili vode sa okusima su jako zašečerene. Jedna studija od prije pet godine je pokazala da u pola litre može se naći i do 4 žlićice šećera. Walter Willett, profesor epidemiologije i prehrane na Harvard's School of Public Health kaže: „To je dobar način da se pretjera sa unosom vitamina, posebno ako se uzimaju i druge namirnice obogaćene vitaminima." Neke nove studije su čak i povezale unos umjetnih vitamina sa većom stopom smrtnosti. Puno bolja alternativa je samo piti obićnu vodu.

Voćni jogurt

Iako su i jogurt i voće zdravi sami po sebi voćni jogurti su obićno druga priča. Zbog svog dodanog šećera više vam škodi nego pomaže. Ubuduće umjesto voćnih jogurta si sami smiksajte svoju mješavinu bez šećera.

Energetske pločice

Njihov cilj je brzinski nadoknaditi izgubljenu energiju, a ne održavati zdravu prehranu. Velika većina energetskih pločica u sebi ima sintetske vitamine, proteine ili vlakna, i naravno, najzastupljeniji, šećer. Orasi, voće ili povrće su bolji izbor.

Sadrži cjelovito zrno

Iako na kutiji piše 'cjelovito zrno' to ne mora nužno znašiti da je ta hrana zdrava. Problem je što, iako sadrže cjelovito zrno, postotak tog brašna je možda mali, dok večinu čini rafinirano brašno, i, opet, šećer. Cjelovita zrna imaju svojih prednosti, smanjuju mogućnost dijabetesa, bolesti srca i karcinoma, te smanjuje šansu da budete pretili s obzirom na one koji jedu rafinirane žitarice. Jedino je važno da ta cijelovita zrna imaju većinski udio u hrani koju kupujete.

Maslac od kikirikija sa smanjenim udjelom masnoća

Ovi proizvodi rade sve što ne bi trebali. Pod krinkom da to pomaže vašoj prehrani iz njega se izvukao najhranjiviji sastojak- ulje, a zamjenilo ga se šećerom, ali hej, barem nije masan.

Studije su pokazale da redovita konzumacija maslaca od kikirikija pomaže pri održavanje redovite tjelesne težine. Isto ovo vrijedi i za druge orašaste plodove, a šaka dnevno čak može smanjiti šanse za dobivanje srčanih bolesti.

Isto vrijedi i za mliječne proizvode sa manjim udjelom masti.
02.08.2012. 23:28:49
http://metro-portal.hr/zdrava-hrana-koja-nas-vara/73042/