Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2013. 21:13:00
NEMA ČEKANJA

Zdrav život vas dokazano pomlađuje

Znanstvenici su dokazali da zdrava prehrana, redovno vježbanje i smanjivanje stresa stvarno produžuju život

Zdravim načinom života do dugovječnosti
Zdravim načinom života do dugovječnosti (Arhiva)

Zdrav život i članci o njemu nekima već vjerojatno izlaze na nos, no najnovije otkriće objavljeno u uglednom časopisu The Lancet Oncology moglo bi promijeniti mišljenje o tome i najtvrdokornijim ljubiteljima pečene svinjetine, rakije i duhana.

Naime, dokazali su da se telomeri, dijelovi DNK koji su poznati i kao kromosomski ili biološki sat zdravim načinom života produžavaju, a ne smanjuju kako je normalno pri dijeljenju stanica.

Jednostavnim jezikom rečeno, zdrav način života koji uključuje prehranu punu voća i povrća, redovito vježbanje i oslobađanje od stresa ne samo da vam produžuje život nego vas doslovno pomlađuje!

Istraživanje je bilo usmjereno upravo prema mogućem dokazivanju blagotvornih učinaka zdravog života na njegovu duljinu, no rezultati su potpuno zaprepastili znanstvenike koji nisu ni sanjali da će doći do ovako značajnog otkrića. 

Znanstvenici poručuju da nastavljaju istraživanja, a poruka koju šalju javnosti jest da je došlo vrijeme da se stvarno pozabavite svojim životnim stilom, jer očito puno toga leži i u našim rukama, a ne samo u genima ...

17.09.2013. 21:13:00
http://metro-portal.hr/zdrav-zivot-vas-dokazano-pomladjuje/80523/