Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2012. 12:47:00
BEZ ZIMSKOG SNA

Zdrav duh u zdravom tijelu tijekom zime

Savjetujemo kako tijekom zimskih mjeseci biti fizički i psihički zdrav

Zima ne znači da moramo pasti u zimski san
Zima ne znači da moramo pasti u zimski san (Romina N McGuinness/MWN)

Kad je vani hladno svi radije boravimo na toplom nego trčimo na snijegu i kiši. No, to nam neće pomoći da se fizički i psihički osjećamo bolje. Zato Juliette McGannon, pariška nutricionistica savjetuje čitatelje Metroa kako održati zdrav duh i tijelo tijekom zime.

Kao prvo, zaboravite na zimski san. Tijekom zime naše tijelo govori mozgu da je hladno i da mu treba više masnoće. Zato u zimskim mjesecima više jedemo i, naravno, skupljamo nepotrebne kilograme.

Osjećamo veću potrebu za hranom s puno šećera koji na biokemijski sustav u tijelu djeluje jednako kao droga. Juliette McGannon uvjerena je kako snijeg 'tjera' mozak da konzumira čokoladu. Za one koji to ne mogu kontrolirati, najbolji je plan da u potpunosti prestanu jesti slatkiše, ali i svu ostalu hranu s puno masti i alkohol. Znamo, teško je, ali isplati se pokušati.

Umjesto nezdrave hrane opskrbite se dobrim Omega 3 masnim kiselinama, kao i vitaminom D koji ujedno smanjuje rizik od raka dojke i debelog crijeva, dijabetesa i bolesti srca. Omega 3 nalazi se u masnim ribama, poput lososa, srdele, tune, haringe ili skuše.

Osim hrane, važna je i fizička aktivnost. Zato, umjesto da se sklupčate pod deku, izađite u šetnju ili trčite uz stepenice ako vam je vani prehladno. Kretanje će generirati formiranje pozitivnog kemijskog endokanabinoida koji pomaže u jačanju imuniteta.

Tijekom zimskih mjeseci važno je održavati i zdravlje vaše kože. Holistički pristup je najbolji, a to znači održavanje kože svježom iznutra. Tek nakon toga koža će dobro izgledati i izvana. Pijte puno vode i biljnih čajeva, ali izbjegavajte vodu iz slavine koja sadrži kemikalije poput klora. Protiv isušivanja kože najbolje su Goji i Wolfberry bobice koje imaju antioksidativna i terapijska svojstva. Tek na kraju dolaze maske za lice koje upotrijebite jednom tjedno za uklanjanje mrtvih stanica.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
14.12.2012. 12:47:00
http://metro-portal.hr/zdrav-duh-u-zdravom-tijelu-tijekom-zime/27128/