Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2014. 08:01:00
OLUJA

Zbrajaju se štete od orkanskog vjetra

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je jučer elementarnu nepogodu za područje te županije zbog velikih količina kiše i vode na poljoprivrednim površinama

Novi Marof je pogodio snažan vjetar
Novi Marof je pogodio snažan vjetar (Nikola Uroić/Novi-marof.com)

Orkanski vjetar poharao je Hrvatsku, a policijska izvješća iz cijele zemlje ukazuju na velike štete. Jedna od većih je odletjeli krov sa zgrade Grada Novog Marofa, koji na sreću nije ozlijedio nikoga. 

Slično se poslijepodne dogodilo u varaždinskom naselju POS-a u Jalkovečkoj ulici kada je jak vjetar srušio limeni pokrov sa stambene zgrade. Ozlijeđenih također nije bilo, a javna vatrogasna gradska postrojba uklonila je dijelove lima koji su prijetili da padnu sa zgrade.
Iz varaždinskog Centra 112 izvijestili su i o rušenju nekoliko stabala na prometnice te rušenju nekoliko električnih stupova zbog čega su manji dijelovi županije bili bez električne energije

Prema pisanju Večernjeg lista, jak vjetar u Koprivnici je uništio krovove na nekoliko zgrada, a u Slavonskom Brodu lomio grane drveća i rušio stabla. Veliko stablo snažan je vjetar iščupao zajedno s korijenom, a palo je na zgradu magistrata Muzeja Brodskog Posavlja. Stablo je pričinilo manju štetu krovištu i pročelju zgrade te otkinulo oluk i metalnu rasvjetnu konzolu sa staklenom ukrasnom svjetiljkom.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je jučer elementarnu nepogodu za područje te županije zbog velikih količina kiše i vode na poljoprivrednim površinama u općinama Drenovcima, Gunji, Vrbanji, Nijemcima i u gradu Iloku. 

Zbog jakog vjetra i nevremena na području Zagreba, vatrogasci su do sinoć imali 17 tehničkih intervencija na području grada, a naviše se radilo na uklanjanju srušenih stabala i oštećenih krovova, doznaje se od Javne vatrogasne postrojbe Zagreb koja je odradila 12 intervencija, a pet dobrovoljna vatrogasna društva.

I na području Zagrebačke županije puhao je jak vjetar te je došlo do rušenja stabala, kidanja grana te raskrivanja krovišta. Intervenirali su vatrogasci i ostale komunalne službe u mjestu Pavlovec Vrbovečki, Vugrovec, te u Zagrebu (Radnički dol) i na Sljemenskoj cesti.

16.05.2014. 08:01:00
http://metro-portal.hr/zbrajaju-se-stete-od-orkanskog-vjetra/85018/