Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2012. 23:05:58
KNJIŽEVNOST

'Zbogom oružje' imao čak 47 završetaka

Uz objavu svih završetaka Susan Moldow je u ime izdavača nadodala kako je kraj, koji je Hemingway na kraju izabrao, prošao test vremena.

Originalni rukopisi se nalaze u muzeju John F. Kennedy
Originalni rukopisi se nalaze u muzeju John F. Kennedy (Wikipedia)

Ernest Hemingway je 1958. dao intervju za The Paris Review u kojemu je rekao kako je kraj romana 'Zbogom Oružje' iz 1929. godine napisao 39 puta prije nego što je odlučio o onome koji će ići u konačnu verziju. Sada je u prodaji i verzija romana koji, osim samog romana, sadrži i sve ostale završetke.

Originalni rukopisi se čuvaju u knjižnici i muzeju u Bostonu, 'John F. Kennedy', a tamo su bili postavljeni još 1979. Tamo ih je proučavao kustos grčke i rimske umjetnosti U Metropolitan muzeju, Sean Hemingway, piščev unuk. Zajedno sa suradnicima, on je u tim rukopisima uspio pronači čak 47 različitih završetaka.

Uz objavu svih završetaka Susan Moldow je u ime izdavača nadodala kako je kraj, koji je Hemingway na kraju izabrao, prošao test vremena.

'Zbogom oružje' je poluautobiografski roman koji  opisuje doživljaje Frederica Henryja, američkog dobrovoljca u talijanskoj vojsci za vrijeme Prvog svjetskog rata. Roman se bavi temama poput rata, smrti, hrabrosti i ljubavi, a baziran je i na Hemingwayevim ratnim iskustvima.

29.07.2012. 23:05:58
http://metro-portal.hr/zbogom-oruzje-imao-cak-47-zavrsetaka/72946/