Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2011. 20:37:00
PITANJE NUKLEARKE

Žbogar: NE Krško nije i ne može biti uvjet ulaska Hrvatske u EU

Žbogar je rekao da bi uvjetovanje hrvatskog ulaska u EU bilo "velik presedan", s obzirom da je susjedna država već zaključila poglavlje o energetici

NE Krško
NE Krško (Marko Miščević/CROPIX)

Zaustavljanje hrvatskih pristupnih pregovora zbog pitanja nuklearke Krško, kako to sugeriraju neke političke stranke u Austriji, bio bi "velik presedan", ocijenio je u petak u Ljubljani slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Žbogara je na konferenciji za strane dopisnike na pitanje novinara komentirao stajalište nekih austrijskih stranaka da bi austrijska vlada Hrvatskoj kao uvjet za ulazak u EU trebala postaviti zatvaranje nuklearke Krško. Jedina nuklearka u Sloveniji u suvlasništvu je dviju država, a slično je Austrija zahtijevala i od Slovenije prije ulaska u EU 2004.

Žbogar je rekao da bi uvjetovanje hrvatskog ulaska u EU bilo "velik presedan", s obzirom da je susjedna država pred završetkom pristupnih pregovora i da je već zaključila pregovaračko poglavlje o energetici i okolišu koje se vezuje uz tu problematiku.

No, o tome svoju odluku mora donijeti austrijska vlada, dodao je Žbogar.

Rekao je da raspravu o nuklearnoj energiji treba voditi u smirenoj atmosferi nakon nekoliko mjeseci kad se "smire emocije" u javnosti oko nesreće s reaktorima u Japanu, te da će u toj atmosferi i Slovenija onda donijeti "racionalnu odluku" o tome da li graditi drugi nuklearni reaktor u Krškom koji za sada ostaje u slovenskog dugoročnom energetskom programu.

Žbogar je rekao kako su odnosi Slovenije i Hrvatske u stalnom usponu, da se redovito susreću predsjednici dviju država, a da će nakon što Hrvatska zaključi pristupne pregovore on i službeno posjetiti Zagreb. Rekao je i da će za nekoliko tjedana ponovno biti održan regionalni "sastanak trilaterale" slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Na pitanje je li nastupio zastoj u rješavanju dugova Ljubljanske banke, Žbogar je rekao da su se Hrvatska i Slovenija dogovorile da se to pitanje rješava novim krugom pregovora u okviru baselske Banke za međunarodna poravnanja (BIS), ali da se čeka da na pregovore pristanu i ostale pravne slijednice bivše SFRJ jer se radi o multilateralnom pitanju.

25.03.2011. 20:37:00
http://metro-portal.hr/zbogar-ne-krsko-nije-i-ne-moze-biti-uvjet-ulaska-hrvatske-u-eu/56958/