Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2010. 17:47:50
SLAVONSKI BROD

Zbog susjedne rafinerije zrak opet onečišćen

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara traži žurnu reakciju ministarstva zaštite okoliša, jer je zrak u Brodu ponovno onečišćen zbog rada Rafinerije nafte u BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)

Na izvanrednoj konferenciji za novinare iznio je rezultate najnovijih mjerenja kakvoće zraka, po kojima su samo od početka listopada dopuštene vrijednosti sumporovodika prekoračene 12 puta. "Prekoračenja su se događala i prije, a po standardima granične vrijednosti ne smiju biti prekoračene više od sedam puta u kalendarskoj godini. Sve to dovoljno govori da se grad već vrlo dugo nalazi u trećoj kategoriji po kakvoći zraka", navodi Duspara.

Kako je riječ o prekograničnom onečišćenju, očekuje da naše ministarstvo napokon uspostavi vezu s mjerodavnima u susjednoj državi i da se problem počne rješavati. Duspara tvrdi kako se ne čini gotovo ništa i podsjeća kako je u travnju obećano da će se slavonskobrodska postaja za mjerenje kakvoće zraka dograditi kako bi mogla mjeriti i koncentraciju nekih drugih štetnih tvari poput benzena, ali to se, kaže, još nije dogodilo.

Novinare je izvijestio da je danas uputio dopis ministrici Marini Matulović-Dropulić koju smatra odgovornom. Podsjeća kako je i BiH sada potpisnica međunarodnih konvencija koje ju obvezuju na suradnju u zaštiti okoliša pa mu je to čudnije što naše ministarstvo odlučnije ne zahtijeva rješavanje toga pitanja.

Na konferenciji za novinare Duspara je izvijestio i kako mu je jučer stiglo rješenje Općinskoga suda u Slavonskome Brodu kojim se pozitivno odgovara na zahtjev grada da se ponovi postupak u slučaju tužbe tvrtke Novogradnja. Riječ je o tzv. slučaju Korčula koji grad opterećuje već cijelo desetljeće. Novogradnja je od grada sudski tražila namirenje duga za radove koje je 90-ih izvodila u gradskom odmaralištu na otoku Korčuli i dobila na svim sudskim instancijama. No grad je pribavio nove dokaze te se sada slučaj vraća na početak. To, međutim, ne znači kako će Slavonski Brod odmah moći raspolagati vrijednim nekretninama koje su zbog dosadašnjih presuda "blokirane" ovršnim zabilježbama. (hina/metro-portal)

13.10.2010. 17:47:50
http://metro-portal.hr/zbog-susjedne-rafinerije-zrak-u-slavonskom-brodu-opet-oneciscen/49685/