Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2010. 15:17:37
USPORENI RITAM

Zbog štrajka slovenskih javnih službenika, moguće teškoće na granicama

Štrajk slovenskih javnih službenika koji počinje u ponedjeljak, mogao bi paralizirati dobar dio državne uprave, a mogu se očekivati i teškoće na granicama

Granični prijelaz
Granični prijelaz (Cropix)

Mediji prenose da sindikati koji su najavili štrajk najavljuju da neće popustiti pritiscima vlade da od njega odustanu. Dan prije, u četvrtak, propao je posljednji pokušaj da se u pregovorima vlade i sindikata postigne kompromis.

"Ako je tko mislio da štrajka neće biti, prevario se. Mi smo spremni štrajk voditi u nedogled i nećemo dopustiti da nas vlada izigra", rekao je predsjednik štrajkaškog odbora Dušan Miščevič nakon zadnjih neuspjelih pokušaja dogovora s vladom, prenijelo je u petak ljubljansko "Delo". Miščevič međutim nije isključio da bi se mogao prekinuti štrajk, kad se vlada opet odluči na pregovore i ponudi veće koncesije glede rasta plaća.

Protiveći se odluci vlade po kojoj bi njihove plaće iduće dvije godine bile zamrznute, većina sindikata u javnom sektoru ući će u ponedjeljak u štrajk u kojemu će, prema najavama, sudjelovati 80.000 ljudi, navode u petak slovenski mediji. Za sada se, kako navode, ne očekuje da će se štrajku priključiti liječnici koji su svoj "bijeli štrajk" imali početkom rujna, ali ni sindikati zaposlenih u školstvu, no štrajk većeg dijela javnog sektora po prijetnjama sindikata mogao bi "paralizirati" neka područja života i rada u državi, navode mediji.

Tako će novinari u javnim medijskim kućama svoj prosvjed protiv zamrzavanja plaća izraziti izmjenama programa, a u emisije neće pozivati političare, zbog štrajka veterinara moglo bi doći do nestašica mesa i mlijeka, a teškoće se mogu očekivati na granicama jer će među ostalima štrajkati i policajci i carinici.

Budući da tzv. uniformirani javni djelatnici prema zakonu svoj posao moraju obavljati i u vrijeme štrajka, carinici i policajci na graničnim prijelazima svoje će zadatke vjerojatno obavljati "usporenim" ritmom, a to bi moglo izazvati kolone i zastoj na granici, poput onih kada su štrajkali samo carinici u jesen 2007. godine, navode slovenski mediji. (hina/metro-portal)

24.09.2010. 15:17:37
http://metro-portal.hr/zbog-strajka-slovenskih-javnih-sluzbenika-moguce-teskoce-na-granicama/48596/