Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2012. 18:31:47
POZITIVNI REZULTATI

Zbog seksualne edukacije tinejdžeri odgađaju prvi spolni odnos

Ne samo da zbog seksualne edukacije tinejdžeri odgađaju svoj prvi spolni odnos, a kada se i odluče na intimnost češće koriste kontracepciju

Fotografija vijesti

Iako naši puritanski političari odgađaju uvođenje seksualnog odgoja u škole iz nama nepoznatih razloga, valjda poistovjećuju seks s pornografijom i smatraju da će ista dati mladim Hrvatima koje kave sulude ideje, edukacija o spolnosti pokazuje pozitivne rezultate.

Naime, adolescenti koji su prošli formalnu seksualnu edukaciju duže čekaju do svojeg prvog spolnog odnosa, a kada to vrijeme intimnosti jednom dođe češće koriste kontracepciju nego vršnjaci koji nisu pohađali satove seksualnog odgoja.

Ovo saznanje znanstvenika sa Instituta Guttmacher opovrgava sva prijašnja vjerovanja da seksualni odgoj zapravo potiče mlade ljude da što ranije počinju istraživati svoju seksualnost, a da pritom izbjegavaju koristiti zaštitu.

Znanstvenici, većinom seksolozi, proveli su studiju tako što su proučili rezultate velikog istraživanja obiteljskog rasta u SAD-u kojemu je sudjelovalo i 4691 osoba u dobi od 15 do 24 godine.

Rezultati su pokazali da je 77 posto djevojaka i 78 posto momaka koji su pohađali satove spolnog odgoja imalo svoj prvi spolni odnos prije nego što su napunili 20 godina. S druge strane, kod adolescenata koji nisu slušali predavanja, te brojke dramatično rastu, 86 posto djevojaka i 88 posto momaka bilo je intimno s nekim prije svoje 20-te.

Također, zamijećeno je da zbog seksualne edukacije mladi češće koriste kontracepciju, te imaju "zdravije veze", odnosno nisu izgubili nevinost sa osobama koje su tri godine starije ili mlađe od njih.  

"Izgleda da razgovor o seksu, prije stupanja u prvi spolni odnos, pozitivno utječe na adolescente", kažu znanstvenici čija je studija objavljena u stručnom časopisu Journal of Adolescent Health.

09.03.2012. 18:31:47
http://metro-portal.hr/zbog-seksualne-edukacije-tinejdzeri-odgadjaju-prvi-spolni-odnos/68990/