Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2009. 19:25:26
svjedočanstvo iz dijaspore

Zbog Sanadera i istraživanja korupcije morao preseliti u Kanadu

Branko Kakarić upozorio je tadašnjeg premijera da kriminalne skupine kradu eksploziv koji je uklonjen razminiravanjem te ga koriste u brojnim zločinima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )

Niti gotovo četiri mjeseca nakon ostavke bivšeg premijera Ive Sanadera, prašina nakon njegovog naprasnog odlaska nikako da se slegne. Najnovije optužbe protiv Sanadera dolaze iz Kanade, točnije od Branka Kakarića, hrvatskog državljanina koji tamo živi posljednjih nekoliko godina.

Naime, Kakarić je organizatorima summita Globalnog kreativnog vodstva poslao otvoreno pismo u kojem prosvjeduje protiv govora koji bi trebao održati bivši hrvatski premijer. Tvrdi da je upravo zbog Sanadera 2006. bio prisiljen pobjeći iz Hrvatske jer mu je život bio ugrožen, piše kanadski Croatian Times.

Kakarić je morao pobjeći u Kanadu jer je otkrio korupcijsku aferu koja se navodno može povezati sa samim vrhom hrvatskoga kriminalnog podzemlja. Aferu je otkrio kao direktor tvrtke Exbel-Emercom  d.o.o koja se bavila humanitarnim razminiravanjem nakon Domovinskog rata.

Kakarić kaže da je tadašnjeg premijera Sanadera, ali i predsjednika Stjepana Mesića, upozorio da kriminalne skupine kradu eksploziv koji je uklonjen razminiravanjem i koriste ga u brojnim zločinima u Hrvatskoj.

Dio tog eksploziva završio je i u njegovom dvorištu a dobivao je i prijetnje da će ga ubiti ako ne odustane od istraživanja afere.

- 2002. godine je moja obitelj napadnuta eksplozivima, mine su postavljene na naš posjed. Sanader, koji je tada bio premijer, spriječio je poduzimanje bilo kakvih akcija koje bi osigurale sigurnost moje obitelji - kaže Kakarić u svome pismu.

U njegovo ime kod tadašnjeg premijera su urgirali i predstavnici međunarodnih nevladinih humanitarnih organizacija, ali ni to nije pomoglo.

- Na Sanadera je izvršen pritisak da se uklone mine koje su postavljene na moje obiteljsko imanje i on je obećao da će to učiniti. Ali nije. Osobe koje su napale moju obitelj eksplozivima nikad nisu kažnjene. Sanader je namjerno ometao istražni proces, zbog čega je čak i danas opasno živjeti na mom imanju - tvrdi Kakarić.

Svoje vrlo ozbiljne optužbe na račun hrvatskog političkog vrha potkrijepio je i primjerom. Poziva se na Uskokovu akciju "Viking" u kojoj je u svibnju prošle godine u Zagrebu uhićena skupina muškarca koji su proizvodili eksplozivne naprave za potrebe švedske mafije, a među uhićenima je bio i jedan bivši pripadnik specijalne policije MUP-a.

24.09.2009. 19:25:26
http://metro-portal.hr/zbog-sanadera-i-istrazivanja-korupcije-morao-preseliti-u-kanadu/22828/