Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2011. 09:12:13
DAN ŽALOSTI?

Zbog presude generalima odgođena praizvedba opere Maršal

Izgleda da u Splitu nije nikome do smijeha - Kerum odgodio praizvedbu zbog presude generalima kao da je dan žalosti

Fotografija vijesti

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište objavilo je večeras kako se do daljnjega odgađa najavljena praizvedba komične opere Maršal Silvija Foretića koja se, u koprodukciji 26. Muzičkog biennala Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta Split trebala održati u splitskom kazalištu u subotu 16. travnja.

Uprava Kazališta, Kazališno vijeće HNK Split, te autorski tim predstave,  na inicijativu gradonačelnika Splita Željka Keruma, odlučili su tako ocijenivši da bi, u ozračju nastalom u Splitu i Hrvatskoj nakon haške presude hrvatskim generalima, izvođenje te komične opere bilo neprimjereno.

Praizvedba će se održati u kasnijem terminu, o kojem ćemo pravodobno obavijestiti javnost. Kupljene se ulaznice mogu zamijeniti ili vratiti na blagajni splitskoga HNK, objavilo je kazalište.

Nesvakidašnja kombinacija podsmijeha i nostalgije kojim odiše svaki kadar filma Maršal (1999), Ivi i Vinku Brešanu već je donijela nevjerojatnu gledanost i brojne nagrade na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Desetljeće kasnije, Silvio Foretić odlučio se napraviti libreto i glazbu prema njihovom scenariju i Maršala ponuditi kao operno djelo čija se premijera očekuje suradnjom splitskog HNK i 26. Muzičkog biennala Zagreb. Osim što je skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač, Silvio Foretić jedna je od najnepredvidljivijih osobnosti ne samo hrvatske glazbene scene, što ga i čini idealnom osobom za operni obračun s Maršalom. A poznavajući vratolomnosti Maršalova sižea, Foretićevu duhovitost i mogućnosti ansambla, splitski HNK mogao bi dobiti prvi pravi domaći filmsko-političko-operni hit.

16.04.2011. 09:12:13
http://metro-portal.hr/zbog-presude-generalima-odgadjena-praizvedba-opere-marsal/57780/