Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2011. 10:34:00
PROLJETNI UMOR

Zbog pomicanja sata raste broj prometnih nesreća

Na cestama je najopasniji ponedjeljak nakon pomicanja sata; potrošnja energije se ne smanjuje

Prometna nesreća
Prometna nesreća (Ronald Gorsic / CROPIX)

U nedjelju 27. ožujka počinje ljetno računanje vremena, što znači da se vrijeme u dva sata ujutro računa kao tri sata. Električna energija će se obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, početak ljetnog računanja vremena znači i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. To ne vrijedi za motocikle i mopede na kojima za vrijeme vožnje kratka svjetla moraju biti upaljena danju tijekom cijele godine.

>>Pomicanje sata unaprijed dobro je za tjelesno zdravlje?

Dok se jedni vesele što će "dan" trajati sat vremena duže, Auto Club Europa (ACE) upozorava da će zbog ljetnog računanja vremena porasti broj prometnih nesreća u travnju. Statistika za to daje nepobitne dokaze - broj nesreća se proteklih pet godina znatno povećao upravo u danima nakon nakon pomicanja sata. ACE navodi da je samo u Njemačkoj broj nesreća porastao za 29% (2009.), odnosno 21% (2010.).

Oprezno u ponedjeljak

Najopasniji je ponedjeljak nakon pomicanja sata kada broj prometnih nesreća raste za osam posto. Vozači su umorni jer su izgubili jedan sat sna pa voze neopreznije i sporije reagiraju na moguće opasnosti na cesti. Tijelu treba oko 72 sata kako bi se priviknulo na ljetno računanje vremena.

ACE savjetuje vozačima da na još u subotu navečer pomaknu sat u automobilu za jedan sat unaprijed. Također, umorni vozači bi se u ponedjeljak trebali poslužiti javnim prijevozom, dok se profesionalnim vozačima preporučuju duži ili češći odmori te jednostavne tjelesne vježbe na otvorenom koje razbuđuju organizam.

Potrošnja struje se povećava?!

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari otkrili su da potrošači tijekom ljetnog računanja vremena troše više električne energije. U razdoblju od tri godine pratili su potrošnju struje u gotovo sedam milijuna domaćinstava u saveznoj državi Indiani i zaključili da potrošnja raste za tri do četiri posto.

"Istraživanje jasno pokazuje da ljetno računanje vremena ne donosi uštede u potrošnji energije", zaključuju voditelji studije Matthew Kotchen i Laura Grant. Ljetno računanje vremena u Indiani je uvedeno tek 2006., do tada se sat pomicao u samo 15 od ukupno 92 okruga.

Stanovnici Indiane troše manje električne energije na proljeće, ali potrošnja znatno raste krajem ljeta i na jesen. Znanstvenici vjeruju da uzrok leži u hladnim jutarnjim satima zbog čega se u domaćinstvima pali grijanje te toplim večernjim satima u kojima su klima uređaji duže upaljeni.

26.03.2011. 10:34:00
http://metro-portal.hr/zbog-pomicanja-sata-raste-broj-prometnih-nesreca/56969/