Metro-portal.hr

objavljeno 04.07.2011. 18:19:00
POLITIČKE ZAVRZLAME

Zbog političkih igara u Zagrebu najviše trpe roditelji

Iz udruge Roda danas je poručeno kako političke igre između skupštine i gradonačelnika moraju pod hitno prestati

Fotografija vijesti

Roditelji su taoci političkih igara oko cijena vrtića koja se vodi između Bandića i Gradske skupštine, poručeno je danas iz udruge Roditelji u akciji - Roda, javlja Hina.

"U ovoj apsurdnoj situaciji iz Skupštine kažu da bi slanje uplatnica po novim cijenama bilo protuzakonito jer je odluka Skupštine da cijene ostaju po starom legitimna uz rebalans proračuna, a gradonačelnik pak ostaje pri novom modelu, tako da su roditelji i dalje u nemogućoj ulozi", kazala je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica udruge Mirela Blažanović.

U udruzi Roda traže od mjerodavnih da prestanu s politiziranjem, da se savjetuju sa strukom i poštuju važeće zakone, a problem naplate trenutno riješe tako da se poštuje važeća odluka Skupštine i dosadašnji model naplate, po kojemu je cijena jaslica 200, a vrtića 400 kuna.

Bandićevu odluku po kojoj se cijene vrtića formiraju prema dohodovnom cenzusu članova kućanstva u Rodi drže samovoljnom i ishitrenom. Smatraju da neće donijeti više novca u proračun niti će povećati standard u vrtićima, što joj je bila prvotna namjera, njome se neće pravedno raspodijeliti teret krize među roditeljima već će se samo dio mladih obrazovanih obitelji previsokom cijenom demotivirati za proširenje svoje obitelji.

U Rodi su ocijenili neprihvatljivim istupe Milana Bandića koji je u javnim medijima iznosio osobne podatke članica udruge i njihove djece te čelnicu udruge optužio za "plaćeništvo i političko lobiranje".

Da je Roda dosljedno protiv novog načina obračuna naglasile su novinarima i druge članice udruge od kojih će nekima, prema novom obračunu, vrtić biti besplatan ili će plaćati manje, a neke će, unatoč tomu što su dobile otkaz i imaju plaće ispod zagrebačkog prosjeka, vrtić plaćati više jer im se okolnosti kao što je dobivanje otkaza ili otplata kredita, neće uzimati u obzir.

"Socijalnim kategorijama i prije su se prilagođavale cijene, Grad Zagreb je imao odlično riješen plan populacijske politike, no ova odluka to poništava", ističu članice Rode.

Dodaju da neće više radi toga prosvjedovati, ali će kao udruga inzistirati da se "institucije uozbilje" te da ih ne isključe kad se bude radio novi prijedlog gradskog proračuna.

Podsjetile su da je lani pri gradskom uredu za obrazovanje bila oformljena radna skupina za određivanje kriterija za upis u vrtiće, u kojoj su bile i članice Rode, a koja se bila složila s vraćanjem cijene jaslica na 400 kuna i povećanjem cijene vrtića na 600 kuna jer je to bio dio prijedloga s ciljem poboljšanja standarda i kvalitete u vrtićima.

04.07.2011. 18:19:00
http://metro-portal.hr/zbog-politickih-igara-u-zagrebu-najvise-trpe-roditelji/60940/