Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 21:11:49
ANTO ĐAPIĆ

Zbog Josipovićeve izjave imamo ustavnu krizu

Počasni predsjednik Hrvatske stranke prava danas je na konferenciji za novinare u Splitu oštro osudio dio govora predsjednika države

(Goran Mehkek/CROPIX)

"Očekujem da se u Hrvatskom saboru provede rasprava o ustavnosti Josipovićeve izjave kojom je izrijekom poništio Deklaraciju o Domovinskom ratu što ju je usvojio Sabor. To znači da imamo ustavnu krizu", kazao je Đapić, koji je ujedno i predsjednik HSP-ovog Povjerenstva za vanjsku politiku, europske integracije i položaj Hrvata u BiH.

Ističući kako je predsjednik RH Josipović "tek sukreator vanjske politike", Đapić je kazao kako on ovakvim izjavama "sebi daje ovlasti koje nema po Ustavu".

Đapić smatra kako je Josipovićeva izjava "da je Hrvatska svojom politikom 90-tih godina prošlog stoljeća pridonijela "stradanjima ljudi i podjelama BiH koje nas i danas muče" opasan revizionizam kojim se nanosi šteta hrvatskim uznicima u Haagu, ali i Hrvatima u BiH.

Hrvate u BiH se uoči ustavnih promjena u toj zemlji izjavama poput Josipovićeve ponovno stavlja u položaj "monete za potkusurivanje hrvatske politike", kazao je Đapić.

Kritizirao je i Josipovićeve najave, pri susretu sa srbijanskim predsjednikom Tadićem u Opatiji, mogućeg povlačenja tužbe Republike Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu protiv Srbije zbog genocida učinjenog u srpskoj agresiji na Hrvatsku.

"Povlačenje tužbe nije u domeni predsjednika Republike i to predstavlja zadiranje u ustavne ovlasti Vlade RH", kazao je počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 21:11:49
http://metro-portal.hr/zbog-josipoviceve-izjave-imamo-ustavnu-krizu/38040/