Metro-portal.hr

objavljeno 16.03.2011. 12:30:00
DRAMA U FUKUSHIMI

Zbog jakog zračenja helikopter nije uspio ugasiti oštećeni reaktor

Japanski helikopter nije uspio ispustiti vodu za hlađenje na oštećeni nuklearni reaktor Fukushima Daiichi zbog visoke razine zračenja

Fotografija vijesti

koncern koji upravlja nuklearkom objavio je kako se voda upumpava u peti i šesti reaktor te nuklearke. Nuklearka u Fukushimi ima šest reaktora, koji su nakon potresa automatski prestali s radom, prenosi Hina. Kriza u japanskim nuklearkama na sjeveroistoku zemlje u srijedu se produbila nakon novog potresa magnitude 6 po Richteru i daljnjeg radioaktivnog istjecanja iz nuklearke Fukushima, zbog kojeg je japanska vlada naredila radnicima koji gase požare u toj centrali da se povuku zbog opasnosti od povećane radijacije.

Time su bili privremeno obustavljeni radovi na hlađenju reaktora. Razina zračenja se mijenja i s 1.000 milisiverta, koliko je iznosila u noći, u srijedu ujutro pala je na 600 do 800. Po riječima predstavnika operatora nuklearke, koncerna za elektroopskrbu Tokyo Electric Power (Tepco) a u elektrani se nalazi oko 50 radnika koji pokušavaju ohladiti 4 reaktora.

Vatra je u utorak navečer ponovo buknula u reaktoru 4 te nuklearke, priopćio je Tepco. Požar je izbio u vanjskom omotaču reaktora. Nakon razornog potresa u petak jakosti 9 Richtera Japan su pogodile stotine slabijih naknadnih potresa, među kojima je dvadesetak bilo jače od 6 Richtera. Najnoviji potres jačine 6 Richtera pogodio je u srijedu poslijepodne (po lokalnom vremenu) istok Japana. Epicentar je prema Američkom geofizičkom zavodu bio u Pacifiku, oko 100 km istočno od Tokija i osjetio se i u prijestolnici i u cijelom istočnom Japanu.

 

16.03.2011. 12:30:00
http://metro-portal.hr/zbog-jakog-zracenja-helikopter-nije-uspio-ugasiti-osteceni-reaktor/56557/