Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2012. 13:19:00
OPASNOST

Zbog GMO usjeva koristi se više herbicida

GMO usjevi su prvo smanjili upotrebu herbicida, a sad potrošnja raste za četvrtinu svake godine

Opasni GMO usjevi
Opasni GMO usjevi (Arhiva)

GMO usjevi pretvaraju se u sve veće zlo modernog svijeta. Nakon što su najavljeni na velika zvona kao spasitelji od gladi širom svijeta, ispostavilo se da su samo još jedan lukav trik za pljačku najsiromašnijih, koji svake godine moraju kupiti novo sjeme.

Svjetski div Monsanto jedna je od tvrtki koju se može naći u svakoj teoriji zavjere, a bogami i u svakoj crnoj kronici, a najnoviji podaci pokazuju da je cijela priča od samog početka bila najobičnija laž.

Naime, kad je pred 16 godina počelo korištenje njihovih GMO usjeva, najave Monsanta su se ispunile i korištenje herbicida palo za 28 posto u sljedećih pet godina. No, superusjevi su uzrokovali razvoj superkorova i kukaca koji izdržavaju apsolutno sve, pa u zadnjih dvanaest godina upotreba herbicida raste po stopi od 25 posto godišnje, dosegnuvši nevjerojatnih 40 tisuća tona u prošloj godini.

Podaci jednostavnom računicom pokazuju da su sve prednosti Monsantovih GMO usjeva anulirane u tako kratkom roku - jeftino nije, jer trebate stalno kupovati sjeme od njih, zdravo nije, a bogami i zagađenje raste ...

04.10.2012. 13:19:00
http://metro-portal.hr/zbog-gmo-usjeva-koristi-se-vise-herbicida/74185/