Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2011. 14:27:00

Zbog dolaska Pape neće raditi Splavnica ni tržnice Dolac i Britanski trg

Četvrti pohod Svetog Oca Hrvatskoj i ujedno prvi pohod pape Benedikta XVI. imat će veliki odjek u svijetu s obzirom da će Hrvatska biti spomenuta u većini svjetskih medija

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)

Zbog provedbe mjera osiguranja tijekom posjeta Svetog Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj, u subotu, 4. lipnja, neće raditi Splavnica, tržnice Dolac i Britanski trg, priopćeno je danas iz Zagrebačkog holdinga, prenosi Hina.

U priopćenju se navodi kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zbog mjera osiguranja vezanih za posjet pape Benedikta XVI, donio naredbu o zabrani rada Splavnice te tržnica Dolac i Britanski trg sa svim pripadajućim zatvorenim i otvorenim prostora i lokalima na dan kad je predviđeno bdijenje mladih s papom na Trgu bana Jelačića, u subotu, 4. lipnja.

Dolazak Svetog Oca sjajna promocija za Zagreb i Hrvatsku

Četvrti pohod Svetog Oca Hrvatskoj i ujedno prvi pohod pape Benedikta XVI. imat će veliki odjek u svijetu s obzirom da će Hrvatska biti spomenuta u većini svjetskih medija, a Hrvatsku će tih dana posjetiti i velik broj domaćih i stranih posjetitelja što je sveukupno i velika promocija Hrvatske, ocjena je ministra turizma Damira Bajsa.

Sličnog su mišljenja i u Turističkoj zajednici grada Zagreba (TZGZ) u kojoj također očekuju veliki broj posjetitelja/hodočasnika u Zagrebu tih dana za čije su lakše snalaženje tiskali i posebnu kartu grada Zagreba. Na karti su označena mjesta susreta vjernika sa Svetim Ocem - Trg bana Josipa Jelačića na kojemu će u subotu, 4. lipnja biti bdijenje s mladima (na kojem se, kako se neslužbeno doznaje, očekuje oko 25 tisuća ljudi), te Hipodrom gdje će se u nedjelju, 5. lipnja, održati misno slavlje.

Karte će se uz licitarsko srce kao simbol grada Zagreba dijeliti na info-pultovima u sklopu popratnog festivala mladih u zagrebačkom parku Zrinjevac.

Barem ugostitelji trljaju ruke

Dobar odaziv posjetitelja i nešto 'jači' promet od uobičajenog očekuju i zagrebački ugostiteljski objekti, osim onih u užem središtu grada i to u subotu kada će u večernjim satima zbog bdijenja s Papom svi objekti zbog sigurnosnih razloga biti zatvoreni. U to vrijeme neće raditi ni TZGZ-ov Turističko informativni centar-TIC na Trgu bana Jelačića.

Napominjući da pohod Svetog Oca Zagrebu neće znatnije utjecati na popunjenost njihovih kapaciteta, nekoliko zagrebačkih hotelijera ističe kako su se ipak za taj događaj dodatno pripremili s posebnom ponudom.

U svemu je svakako najzanimljiviji zagrebački Hotel Dubrovnik koji je smješten u samom središtu grada s pogledom iz dijela soba i restorana na Trg bana Jelačića i koji je već prije nekoliko mjeseci objavio posebnu ponudu/aranžmane s noćenjem za te dane, na što je, po riječima direktorice tog hotela Suzane Marić, bio dobar odaziv.

>> Prometne zabrane tijekom Papina boravka u Zagrebu

U hotelu je već ovih dana stiglo dosta grupa iz Njemačke i Japana i oni će se kao i drugi u centru grada morati pridržavati pravila ponašanja, prozori će biti posebno zapećačeni i neće se smjeti otvarati, a bit će i zatvorena teresa hotela u Gajevoj ulici. Svi gosti hotela iza zatvorenih prozora svojih soba ili iz restorana koji gleda na Trg moći će pratiti bdijenje s Papom. Povodom tog događanja u tom su hotelu ovog tjedna počeli i Dani sira trapista iz banjalučkog samostana Marija Zvijezda i trapističkog piva iz Belgije.

I Hotel Westin će biti u samom centru događanja jer će u njemu biti smješten međunarodni press centar s pratećim tehničkim mogućnostima, gdje će predstavnici medija preuzimati i akreditacije. Zagrebački hotel The Regent Esplanade, kako se doznaje, nije pripremao poseban program u vezi dolaska Pape, jer su im kapaciteti otprije popunjeni poslovnim i turističkim grupama te će u danima vikenda biti u potpunosti popunjen što je uobičajeno za ovo doba godine.

>> Program Papinog dolaska

No, za sve su goste hotela, kao i za one koji će u njega svratiti pripremili posebnu nešto povoljniju ponudu jela i pića za vikend vjerujući i da se dolazak Pape općenito neće bitnije odraziti na popunjenost zagrebačkih hotelskih kapaciteta jer se većinom radi o dnevnim posjetima Zagrebu, bilo organizirano bilo individualno.

02.06.2011. 14:27:00
http://metro-portal.hr/zbog-dolaska-pape-nece-raditi-splavnica-ni-trznice-dolac-i-britanski-trg/59628/